Şeful OMV, vizat de o plângere la parchetul anticorupţie din Austria, după ce ar fi obţinut foloase dintr-o tranzacţie cu „Mubadala” din Abu Dhabi

Şeful OMV, vizat de o plângere la parchetul anticorupţie din Austria, după ce ar fi obţinut foloase dintr-o tranzacţie cu „Mubadala” din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupţie din Austria, transmite publicaţia locală Kurier, citată de G4Media.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care a spus că ”verificăm acum existenţa unei suspiciuni iniţiale”, potrivit Kurier, citată de G4Media
 
Plângerea, datată 26 august, îl acuză pe Rainer Seele de abuz de încredere, acceptare de foloase şi încălcarea legislaţiei corporative în legătură cu tranzacţia prin care OMV a preluat 39% din acţiunile companiei petrochimice Borealis, în care deţinea deja 36%. OMV a cumpărat acţiunile de la fondul de investiţii Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar Kurier scrie despre zvonurile din industria petrolieră potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite.
 
Autorul anonim al plângerii susţine, potrivit publicaţiei Kurier, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.
 
Mai exact, Seele este acuzat că a acceptat o valoare supra-evaluată a acţiunilor Borealis, deşi evoluţia financiară a companiei între luna decembrie 2019 (când a fost făcută evaluarea) şi luna martie 2020 (când s-a încheiat afacerea) a fost negativă.
 
Rainer Seele, care a deţinut în trecut o poziţie non-executivă în conducerea companiei Borealis, e acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acţiunilor Borealis şi nici nu ar fi inclus în tranzacţie o clauză care să permită stoparea cumpărării sau renegocierea preţului în cazul unei evoluţii neaşteptate a pieţei. Potrivit Kurier, această clauză e comună în toate celelalte contracte ale OMV, lipsind doar din tranzacţia cu fondul Mubadala.
 
Un purtător de cuvânt al OMV a transmis pentru Kurier că firma nu a primit din partea procurorilor nici o înştiinţare privind eventuale învinuiri la adresa lui Seele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările