Statul pregăteşte taxarea sportivilor. Ce contribuţii vor plăti aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbalişti cu transplant din România Sursă foto Asociaţia Transplantaţilor din România

Ministerul Finanţelor a emis un proiect legislativ care prevede că patronii celor care au încheiat contracte de activitate sportivă vor trebui să completeze şi trimită Fiscului un formular pentru stabilirea şi plata contribuţiilor CAS şi CASS, dacă venitul net obţinut de sportiv este echivalent sau mai mare decât 12 salarii minime brute pe economie.

Din punct de vedere fiscal, sportivii sunt asimilaţi celor care obţin venituri din proprietate intelectuală, aplicându-li-se aceleaşi cote pentru contribuţii.

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unui termen, postat marţi în dezbatere pe site-ul MFP, persoanele care obţin venituri în baza contractelor de activitate sportivă încheiate conform Legii educaţiei fizice şi sportului, „regimul fiscal aplicabil în domeniul contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este cel prevăzut pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice”.

Contactat telefonic, Justin Ştefan, secretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a explicat pentru “Adevărul” că se încearcă o corelare a legislaţiei sportive cu cea fiscală şi că vor fi vizaţi atât cei care practică sporturi individuale, cât şi cei care le practică în echipă.

"Majoritatea au trecut pe contracte de activităţi sportive", a spus Ştefan.

Potrivit acestuia, pentru persoanele fizice care obţin venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţiile sociale, plătitorul de venit are obligaţia să calculeze, să reţină, să plătească contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia - formular D112. 

Concret, pentru sportivii care au încheiat contracte pentru activităţi sportive cu un singur patron şi câştigă anual echivalentul sau mai mult de 12 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei în 2018, plătitorul de venituri va calcula, reţine şi plăti contribuţiile pentru pensii şi pentru sănătate şi va depune declaraţia 112, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. 

În contractul încheiat între părţi se desemnează plătitorul de venit în vederea calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor sociale prin reţinere la sursă, precum şi venitul ales pentru care datorează CAS, în anul în curs. 

Nivelul contribuţiilor calculat şi reţinut la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei aferente venitului ales precizat în contract pentru CAS, respectiv până la concurenţa contribuţiei aferente a 12 salarii minime brute pe ţară, pentru CASS. 

Contribuţiile nu se plătesc dacă venitul este mai mic decât 12 salarii minime pe economie

Reţinerea la sursă a contribuţiilor sociale în cazul veniturilor din contractele de activitate sportivă nu se aplică în cazul în care nivelul venitului estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţiile. În situaţia în care venitul cumulat din aceste surse este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară, contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei unice, la termenele şi în condiţiile stabilite.

Şi sportivii pot scădea cota forfetară de 40% din venit

Actul normativ prevede că, la calculul veniturilor, sportivii pot scădea cota forfetară de 40% înainte de a calcula contribuţiile ce trebuie plătite, aşa cum se întâmplă în cazul veniturilor obţinute din drepturile de proprietate intelectuală.

Din suma rămasă se scade impozitul pe venit şi apoi se aplică procentual contribuţiile pentru sănătate şi pensii.

Cum proiectul de ordonanţă precizează că sportivilor li se aplică aceleaşi reguli ca în cazul veniturilor obţinute din drepturile de proprietate intelectuală, înseamnă că vor plăti un impozit pe venit de 10%, contribuţia pentru sănătate tot de 10% şi 25% pentru pensii.

Aceste procente se calculează la suma rămasă după ce a fost scăzută cota forfetară de 40%.

Pentru veniturile realizate în anul 2018, plătitorul de venit are obligaţia ca până la data de 15 martie 2019, inclusiv, să stabilească, să reţină, să plătească şi să declare contribuţiile anuale datorate de beneficiarul de venit pentru anul 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite