Statul european care are nevoie de sute de mii de muncitori. Care sunt domeniile
0Unul dintre cele mai bogate state europene, unde deja trăiesc circa 30.000 de români, şi-a deschis deja larg porţile, economiştii estimând că necesarul de forţă de muncă este de circa 500.000 de persoane.
Elveţia va avea în următorii zece ani o jumătate de milion de locuri de muncă vacante, ca urmare a lipsei muncitorilor - cauzată de pensionări şi de schimbările structurale pe piaţa muncii - conform unei previziuni a UBS. Dar imigraţia nu ar trebui să fie singurul răspuns la deficit, arată raportul citat de publicaţia TheLocal.ch.
"Cererea este ridicată în sectoarele de sănătate şi de îngrijire, în timp ce ocuparea forţei de muncă va stagna în multe alte industrii", arată UBS.
Elveţia va avea astfel nevoie de mai mult de o jumătate de milion de lucrători în următorul deceniu, dar nu toţi lucrătorii sunt căutaţi în mod egal.
"Economiştii UBS se aşteaptă ca forţa de muncă să crească cu numai 200.000 de persoane în următorii zece ani, chiar şi cu o imigraţie netă de 60.000 de persoane pe an”, se precizează în raport, care este bazat pe statistici pe termen lung privind ocuparea forţei de muncă.
”Acest lucru nu este suficient pentru a acoperi cererea aşteptată pentru lucrători. În cazul în care creşterea ocupării forţei de muncă continuă aşa cum s-a întâmplat din 1960, Elveţia va avea un deficit de peste 300.000 de lucrători în următorii zece ani. Dacă cererea rămâne aceeaşi ca în ultimii 15 ani, cifra va fi de 500.000”, subliniază raportul.
UBS precizează însă că nu toate sectoarele vor avea nevoie de muncitori şi că boom-ul locurilor de muncă "se petrece în primul rând în sectoarele în care sunt în prezent angajate în principal femeile", cum ar fi sectorul sănătăţii şi al asistenţei medicale.
"În viitor, bărbaţii vor trebui să-şi încerce din ce în ce mai mult norocul în acele ocupaţii care sunt tradiţional feminine", se arată în raport.
UBS consideră că lipsa lucrătorilor nu ar trebui să fie rezolvată numai de imigraţi, care ar putea avea parte de "rezistenţă socială şi politică" la scară largă.
"În următorii zece ani, Elveţia ar avea nevoie de o imigraţie anuală netă de peste 100.000 de persoane pentru a răspunde cerinţelor de pe piaţa muncii, cu o creştere a ocupării forţei de muncă de 1% pe an. Cu toate acestea, imigraţia de o asemenea amploare ar putea întâmpina rezistenţă politică şi socială considerabilă, care poate, de asemenea, să pună o presiune asupra relaţiei cu UE”, spune raportul.
"Din acest motiv, imigraţia nu ar trebui să fie prima şi singura opţiune pentru recrutarea de lucrători suplimentari", se arată în document.
Potrivit acestuia, trebuie căutate şi alte abordări pentru extinderea forţei de muncă, care să includă o integrare mai mare a şomerilor, o vârstă de pensionare mai flexibilă şi o şi mai mare creştere a participării femeilor pe piaţa forţei de muncă.
"Dacă nu prin imigraţie, atunci forţa de muncă ar putea fi extinsă prin intermediul unei rate de participare mai ridicate. De fapt, 80% dintre femei se află deja pe piaţa muncii, deşi 45% dintre acestea lucrează cu jumătate de normă”, spune raportul.
Acesta subliniază că, în special în cazul femeilor ai căror copii nu mai sunt la şcoală, oportunitatea de a-şi spori în continuare timpul de lucru şi de a juca un rol mai important pe piaţa muncii ar putea fi atrăgătoare.
Ce salarii se pot obţine
Începând cu sfârşitul lunii mai 2019, Elveţia a eliminat toate restricţiile pentru cetăţenii români care vor să muncească acolo, renunţând la o clauză de salvgardare care era activă din momentul aderării României la UE. Clauza, care limita numărul de muncitori români şi bulgari la 1.000 pe an, s-a încheiat la 31 mai 2019 şi nu mai poate fi prelungită, cum s-a întâmplat până în prezent.
Salariul mediu în Elveţia este de 5.500 – 6.000 de euro, în funcţie de industrie, ajungând la 10.000 de franci elveţieni în industria farmaceutică şi 9.000 de franci elveţieni în asigurări, IT, servicii financiare.
Salarii mai mici, de 4.000 de franci elveţieni lunar, sunt în Resurse Umane, în HoReCa obţinându-se 4.300 CHF, în Retail – 4.700, în construcţii – 5.500, o asistentă putând primi înre 4.000 şi 6.000 de franci elveţieni lunar.