Specialist: Preţul gazelor marfă, în România, a crescut în ultima săptămână cu peste 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă, a atins marţi un record istoric de 833,533 lei/MWh, transmite Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Intelgentă (AEI).

„Modificarea legislaţiei privind posibilitatea furnizorului să renunţe la licenţa de furnizare gaze, de către ANRE, împinge micii furnizori, falimentaţi de Legea Plafonării, să nu-şi mai poată achiziţiona gazele naturale pentru proprii consumatori şi să fie aduşi în situaţia de a li se retrage licenţa urmare a încălcării legii. 

Dar această situaţie absurdă creată artificial, aruncă TRANSGAZ-ul în postura de „Furnizor de Ultimă Instanţă Nedeclarat”, prin care acesta trebuie să achiziţioneze gaze timp de 5 zile şi să le livreze consumatoriilor unui furnizor, care deşi a declarant că nu mai poate să furnizeze gaze din lipsă de bani, este forţat de legile ANRE să rămână vânzător fictiv acele 5 zile (adică pe hârtie el vinde gazele, dar în realitate gazele vin de la Transgaz) şi doar ulterior să i se poată retrage licenţa de furnizare şi să înceapă livrarea legală de gaze de către un Furnizor de Ultimă Instanţă. 

Această situaţie, face ca pe o piaţă oricum deficitară în resurse să apară o cerere suplimentară de gaze din partea TRANSGAZ, care trebuie să achiziţioneze urgent gazele nelivrate de acei furnizori, care se cer să fie daţi afară din piaţă.

Aceste aspecte, dar şi lipsa măsurilor specifice pentru situaţia actuală din piaţă, au făcut ca preţul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă să atingă astăzi un record istoric 833,533 lei/MWh.”, a explicat specialistul AEI.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână preţul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a crescut cu 52%, fiind cu  13% peste preţul gazelor de pe Bursa din Viena, decuplare care demască neadevărul prezentat pe parcursul anului 2021: „preţurile cresc în toată Europa şi este  normal să crească şi la noi”.

„Criza energetică generată de unele cauze vizibile şi de alte cauze invizibile, în anul 2021, a trecut într-un nou stadiu acela de haos energetic.”, mai precizează reprezentantul AEI.

gaze foto dumitru chisalita aei
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite