Situaţie tensionată pe piaţa containerelor maritime. Soluţia găsită de Coca-Cola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Shanghai, containere Foto: Shutterstock
Portul Shanghai, containere Foto: Shutterstock

Preţul transportului maritim a crescut de la începutul pandemiei, ajungându-se la un record al ultimilor decenii. În această situaţie, marile companii caută soluţii de compromis.

Preţurile transporturilor cu containere maritime a crescut atât de mult încât, în prezent, un container care transportă bunuri din Shanghai la Rotterdam costă 14.558 de dolari, potrivit firmei Drewry Shipping, menţionat de Digi24.

În faţa acestei situaţii, grupul Coca-Cola Co. a ajuns să recurgă la nave cargo pentru a-şi transporta produsele. 

„În condiţiile în care capacităţile de transport sunt supuse la presiuni, Coca-Cola a ales să utilizeze aşa-numitele bulk carriers (-vrachiere-nr.), care sunt utilizate de traderii de materii prime pentru a transporta produse precum cărbune şi minereu de fier”, spune Alan Smith, director de achiziţii de la Coca-Cola.

Bloomberg arată că atât de tensionată este situaţia pe piaţa containerelor maritime încât au existat chiar unele cereri pentru unii transportatori cargo să transporte containere pe punţile navelor lor de marfă.

Indicele Baltic Dry Index, un indicator al costului închirierii navelor cargo, a urcat marţi la 5.409 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit bursei londoneze Baltic Exchange.

Sursa citată arată că, multe companii care importă sau exportă produse sunt dispuse să plătească şi de 6 ori mai mult pentru închirierea containerelor, dar nici aşa nu reuşesc tot timpul să le obţină. Chiar dacă au succes, aşteaptă uneori luni întregi să-şi primească mărfurile. Acest lucru riscă să crească preţurile produselor peste tot în lume

Citeşte şi: 

Contractele pentru gaze naturale au atins marţi noi maxime în Europa

Brexit provoacă o nouă criză în Marea Britanie. Lipsa de personal din abatoare obligă fermierii să sacrifice zeci de mii de porci sănătoşi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite