Sistemul Național RO e-Transport: Ce trebuie să știe transportatorii despre generarea codului UIT

0
Publicat:

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la funcționalitatea Sistemului Național RO e-Transport, ANAF a venit cu mai multe precizări prin intermediul unui comunicat remis joi de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală a ANAF.

foto tiruri
Ce trebuie să știe transportatorii despre generarea codului UIT Foto: Shutterstock

Sistemul RO e-Transport, implementat pentru reducerea evaziunii fiscale și crearea unui mediu de afaceri concurențial sănătos, este disponibil contribuabililor 24/7. Astfel, codul UIT (codul generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relații comerciale care face obiectul transportului de bunuri) poate fi generat din timp, în vederea desfășurării în bune condiții a transporturilor rutiere de bunuri supuse monitorizării, menționează sursa citată.

În plus, ANAF mai menționează și faptul că, pentru instituirea Sistemului Național privind monitorizarea transportatorilor rutiere de bunuri RO e-Transport, contribuabilii prevăzuți de lege își pot obține codul UIT cu suficient timp înaintea începerii transporturilor, evitându-se asfel eventualele situații ce ar putea avea ca o consecință directă întârzieri ale procesului de transportat bunuri în interiorul granițelor României.

Menționăm faptul că, Sistemul RO e-Transport, ca orice sistem informatic, poate înregistra, în vârfurile de supra-solicitare, încetiniri în validarea proceselor complexe pe care le derulează”, mai transmite Direcția Generală Antifraudă Fiscală a ANAF.

În acest sens, ANAF depune eforturi pentru a asigura o funcționare fluentă și fără întreruperi cu RO e-Transport, fiind efectuate demersuri de optimizare a performanței și de scalabilitate a sistemului, astfel încât să poată face față vârfurilor de solicitare fără a compromite timpul de răspuns. 

De asemenea, și transportul internațional rutier de bunuri a fost inclus în sfera de aplicare a obligațiilor în materie de RO e-Transport prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023. 

Transporturile internaționale de bunuri sunt vizate de această extindere a obligațiilor atât operațiunile vamale de import - export, cât și deplasările intracomunitare (achiziții, respectiv livrări intracomunitare), arată un comunicat de presă remis de PWC.

Astfel, operatorii economici trebuie să se conformeze, pe de-o parte, cu obligațiile în materie de e-Transport existente în ceea ce privește transportul pe teritoriul național al bunurilor cu risc fiscal ridicat, iar pe de altă parte, cu noile obligații ce vizează transportul internațional rutier de bunuri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite