Sindicat: Salariile nete ar crește dacă angajatorii ar prelua din contribuțiile plătite de angajați

0
Publicat:

Salariile nete ar crește dacă angajatorii ar prelua o parte din contribuțiile plătite de angajat, fără să afecteze în vreun fel bugetele angajatorilor, a spus vineri Bogdan Hossu (Cartel Alfa).

Sindicatul Cartel Alfa protestează cerând creșterea pensiilor și salariilor
Sindicatul Cartel Alfa protestează cerând creșterea pensiilor și salariilor

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat vineri că Guvernul ar trebui să transfere către angajatori o parte din contribuțiile sociale plătite acum de către angajaţi, ceea ce ar duce la creşterea tuturor salariilor nete.

"Din punctul meu de vedere şi al confederaţiei, ideal ar fi fost ca majorarea salariului să fie realizată prin transfer de taxe, adică îngheţarea valorii brute şi transferarea unei cote de taxe sociale de la angajat la angajator, ceea ce nu ar fi afectat profund angajatorii, dar, din punctul de vedere al lucrătorilor, pe toată verticala sistemului de salarizare, ar fi o creştere substanţială a valorii nete. Pentru că toţi lucrătorii pleacă acasă cu salariul net, nu cu salariul brut".

Nu creșterea salariului la 3.000 de lei este soluția

În opinia sa, creşterea salariului minim la 3.000 de lei va demotiva salariaţii să facă performanţă.

"Se pare că decidenţii vor o creştere a salariului minim la 3.000 de lei, dar o creştere la 3.000 de lei nu înseamnă decât mărirea, de la 1,4 milioane de lucrători care sunt astăzi la salariul minim, probabil la aproape 3 milioane de lucrători care vor ajunge la salariul minim, adică vor înghiţi şi contractele care sunt în intervalul 2.550 - 3.000 de lei, ceea ce nu e benefic, pentru că demotivează într-o formă clară lucrătorii de a fi performanţi. Dacă toată lumea ia salariul minim, de ce să mai fiu calificat, de ce să-mi asum răspunderi, de ce să-mi risc viaţa de familie pentru interese de serviciu", a arătat liderul sindical, potrivit Agerpres.

El a mai spus că lipsa de expertiză şi de experienţă în practică face ca decidenţii să ia decizii populiste şi nu decizii care ar rezolva problemele de fond.

Totodată, întrebat până unde se va merge cu protestele, Hossu a răspuns: "Vom aştepta încă două săptămâni şi, în funcţie de construcţia dialogului social, care n-a prea fost de-a lungul acestui an, vedem cum ne mişcăm mai departe. Să nu uităm că elementele pe care le cerem noi făceau obiectul dezbaterilor în Consiliul Tripartit pentru Dialog Social, în comisiile de dialog social al diferitelor ministere, ceea ce nu s-a întâmplat până la ora actuală. Dacă nu se întâmplă nimic, vom continua şi vom schimba formele de protest, întrucât înseamnă că există o incapacitate de decizie pe partea guvernamentală şi singura soluţie e schimbarea Guvernului".

Joi, sindicaliştii CNS Cartel Alfa au protestat în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei, nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie, de neaplicarea Legii Salarizării şi blocarea negocierilor colective.

Conform unui comunicat al confederaţiei, sindicaliştii cer controlul preţurilor şi taxarea extra-profiturilor, creşterea salariilor şi a pensiilor, deblocarea negocierilor colective (modificarea Legii dialogului social) şi aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, şi a Legii 195/2020, privind statutul personalului feroviar.

Protestul Cartel Alfa a început pe 17 octombrie sub forma a două caravane care au pornit din zonele Ardeal (Zalău) şi Moldova (Botoşani) spre Bucureşti, cu proteste organizate în localităţi de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activităţi de producţie şi pierderea locurilor de muncă.

Transferul contribuțiilor trebuia să fie provizoriu

Transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului a fost făcut în 2018, pe vremea când ministru al Muncii era Lia Olguța Vasilescu, ministrul de Finanțe era Eugen Teodorovici, iar președintele PSD era Liviu Dragnea.

La finalul anului 2017, Ministerul Finanțelor anunțase că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, subliniază Ministerul Finanţelor, acuzând că afirmaţiile unor companii de consultanţă că induc eroare mediul de business spunând că măsura nu va mai fi aplicată după anul 2018.

Dorim să menţionăm că transferul contribuţiilor este o măsură care va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, contrar afirmaţiilor făcute de reprezentanţii unor companii de consultanţă, care induc în eroare mediul de business, afirmând că măsura îşi va înceta aplicabilitatea în anul 2018”, anunţă Ministerul Finanţelor.

Instituţia susţinea că, în legătură cu ipoteza apărută în mediul de afaceri cu privire la faptul că în anul 2018 s-ar putea renunţa la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsura a fost asumată de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 din 29 iunie 2017. 

Și acum, aproape de finalul anului 2022, angajații plătesc 25% din salariu contribuții la sistemul de pensii și 10% la cel de sănătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite