Sindicaliştii se tem că nu vor mai fi bani pentru pensii: Recalcularea şi creşterea punctului de pensie vor crea presiune pe bugetul de asigurări sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa pensii vrancea

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a cerut miercuri Guvernului să revizuiască noua lege a pensiilor publice pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi a renunţa la penalizarea viitorilor pensionari pentru neachitarea contribuţiilor sociale reţinute şi nevirate de angajator.

„În cadrul şedinţei CNTDS convocată azi, 05.06.2019, la Palatul Victoria, Preşedintele BNS, dnul Dumitru Costin a adus în atenţia reprezentanţilor Guvernului 3 teme considerate prioritare în acest moment”, a informat asociaţia enumerând, printre altele, „revizuirea noii legi a sistemului public de pensii având în vedere pe de o parte punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi totodată renunţarea la penalizarea viitorilor pensionari pentru neachitarea contribuţiilor sociale reţinute şi nevirate de angajator”.

„ Având în vedere deficitele înregistrate la 30.04.2019, atât de bugetul asigurărilor sociale, cât şi de fondul unic de asigurări de sănătate, precum şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea unor prevederi ale noii legi a sistemului public de pensii, Blocul Naţional Sindical a solicitat Guvernului o analiză a sustenabilităţii şi stabilităţii sistemului de securitate sociale, analiză care să fie realizată împreună cu partenerii sociali”, se arată în comunicatul BNS.

Potrivit sindicatelor, în condiţiile în care facilităţile acordate sectorului Construcţii vor continua să producă efecte, inclusiv prin completarea listei sectoarelor beneficiare ale acestei facilităţi, „deficitul se va accentua”. 

În plus, recalcularea pensiilor precum şi creşterea punctului de pensie programată pentru anii următori vor crea presiune pentru susţinerea bugetului de asigurări sociale, în special având în vedere forţa de muncă îmbătrânită şi nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor.

„În acest moment în sistemul public de asigurări sociale de sănătate sunt aprox 17 milioane de beneficiari şi doar 6 milioane de contributori, în aceste condiţii sistemul nu se poate susţine. În repetate rânduri categorii de persoane au fost declarate ca fiind asigurate prin efectul legii, deci fără obligaţia de plată a contribuţiilor. Deficitul fondului unic de asigurări de sănătate este translatat în calitatea din ce în ce mai slabă a serviciilor medicale acordate de sistemul public de sănătate.

Reforma finanţării sistemului de securitate socială dar şi acordarea unor facilităţi pentru unele categorii de persoane sau sectoare economice au afectat profund caracterul contributiv al sistemului de securitate socială”, a precizat asociaţia.

Guvernul PSD a promis creşterea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019 pentru toţi pensionarii, măsură care s-ar lua simultan cu recalcularea pensiilor pentru grupele de muncă.

Noua lege a pensiilor, criticată şi de Comisia Europeană

Comisia Europeană a avertizat miercuri că noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, este susceptibilă să pună în pericol sustenabilitatea finanţelor publice. Punctul de pensie, adică principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, urmează să fie majorat cu 15% în septembrie 2019 şi cu 40% în septembrie 2020.

Legea pensiilor ar urma să modifice o serie de parametri utilizaţi pentru calcularea pensiilor. În special, se preconizează că valoarea punctului de pensie va creşte, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma creşterea preţurilor, ci ar fi raportat permanent la creşterile salariilor şi ale preţurilor.

În plus, perioada de cotizare utilizată la calcularea unei pensii va fi scurtată, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor cu pensiile noi.

Pe de altă parte, eliminarea indicelui de corecţie pentru pensiile noi (care stabilea o legătură parţială între prima pensie şi salariu) va atenua creşterea globală a cheltuielilor cu pensiile cauzată de ceilalţi parametri.

Anumite probleme structurale care afectează adecvarea pensiilor rămân nesoluţionate. Vârsta medie efectivă de pensionare este apropiată de media UE, dar nu este aceeaşi pentru femei şi bărbaţi. Acest lucru, cuplat cu o perioadă de contribuţie mai scurtă în cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil între bărbaţi şi femei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite