Sibiu: Şelimbăr este comuna cu ŞOMAJ ZERO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şelimbărul e un paradis economic în plină criză, fără şomeri şi cu venitul cel mai mare pe cap de locuitor. Comuna se bazează anul acesta pe acelaşi buget ca şi anul trecut iar de investiţii nu mai este nevoie decât în infrastructura de drumuri.

Şelimbărul a cunoscut în ultimii opt  ani un adevărat boom economic iar prosperitatea comunei se reflectă în veniturile celor care locuiesc aici şi în bugetul local care a crescut din anul 2000 de 80 de ori.
Potrivit indicatorilor Finanţelor Publice, venitul mediu la Şelimbăr a fost în 2009 de  1700 de lei, dublu faţă de media pe judeţ şi cu aproape 300 de lei mai mare decât cel de la Sibiu. În timp ce media venitului la Sibiu este de  1437 de lei, la Mediaş abia ajunge la 1001 lei. Pe locul patru în topul veniturilor pe cap de locuitor este tot o comună, Sura Mare, cu 847 de lei.
Cel mai prost trăiesc localnicii din Vurpăr, care supravieţuiesc cu un venit mediu de numai 57 de lei, de 14 ori mai puţin decât venitul mediu la nivelul întregului judeţ, care este de 805 lei. „Se vede că în localităţile în care au apărut zone industriale veniturile sunt în creştere, iar şelimbărul are şi un parc comercial” a apreciat Grigore Popescu, directorul Finanţelor Publice Sibiu.

Criza a ocolit Şelimbărul
Comuna din coasta de est a Sibiului a prosperat impresionant în ultimii zece ani, iar creşterea se vede mai ales în veniturile la bugetul localităţii, care a crescut de la 2 miliarde de lei vechi în anul 2000 – 200.000 de lei noi, la 16 milioane de lei noi anul trecut. Modul în care se poate spune că se simte criza la Şelimbăr este stagnarea bugetului, la nivelul lui 2008. „Anul trecut am avut 16,4 milioane de lei venituri estimate în buget, realizat în proporţie de aproape 99 la sută. Anul acesta ne bazăm pe aceleaşi sume mai ales că aşteptăm noi investitori. Aici tot timpul vin investitori”, spune sigur pe el primarul comunei, Daniel Măricuţa, aflat la al treilea mandat. La Şelimbăr şomajul este aproape zero, potrivit primarului, iar banii de la Consiliul Judeţean pentru cazuri sociale sunt nesemnificativi, fiind doar zece situaţii de acest gen.
Şelimbărenii se bucură investiţiile finalizate anii trecuţi şi au canalizare, apă, şcoală şi cămin cultural renovate. „Nu prea mai avem ce să facem. Continuăm investiţiile în infrastructură, adică facem drumurile din comună Doar acestea mai trebuie reabilitate” susţine Daniel Măricuţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite