Scandalul Tarom continuă. Pascariu: „Heinzmann nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele din planul de management“. Fenechiu trimite controlul la Tarom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, susţine că managerul privat Christian Heinzmann a angajat 40 de persoane în compania de stat şi că nu a restructurat societatea FOTO Adevărul
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, susţine că managerul privat Christian Heinzmann a angajat 40 de persoane în compania de stat şi că nu a restructurat societatea FOTO Adevărul

Directorul general al Tarom, Christian Heinzmann, nu a respectat decizia Consiliului de Administraţie de a îngheţa angajările, nu a început procesul de restructurare şi nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele propuse în planul de management, a declarat Dan Pascariu, preşedintele CA al Tarom. El a spus că din aceste motive Consiliul i-a solicitat lui Heinzmann să accepte reducerea mandatului de la patru ani la un an.

Christian Heinzmann a declarat recent că Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie, i-a cerut să semneze o anexă la contract pentru a-şi reduce mandatul de la patru ani la un an şi că decizia a fost abia apoi discutată în şedinţa Consiliului. 

„Adevărul“ a scris vineri, în exclusivitate, că Heinzmann a fost constrâns să semneze o anexă la contract prin care i se reduce mandatul de la patru ani la un an. El a semnat anexa la cererea lui Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie.

„Dacă nu aş fi semnat, aş fi fost concediat“, a spus Heinzmann, potrivit Mediafax.

De asemenea, „Adevărul“ a scris în urmă cu două săptămâni despre presiunile la care este supus managerul Tarom pentru a demisiona, fiind rugat zilnic „să se îmbolnăvească sau să se ceară sub orice motive doreşte“.  

Preşedintele CA al Tarom a afirmat că Heinzmann a angajat 40 de persoane. Deşi i s-a cerut să renegocieze contractele angajaţilor, acesta a reuşit să modifice un singur contract.

Pascariu a adăugat că un expat singur care conduce o companie de stat este pierdut, pentru că un străin într-o astfel de poziţie este izolat.

"Un expat în fruntea unei companii de stat este pierdut. Recomandarea pe care o voi face Guvernului este să nu mai facă acest experiment", a afirmat el.

Preşedintele CA al Tarom spune că privatizarea Petrom a reuşit pentru că austriecii au venit cu "un desant" de străini şi au avut nevoie de câţiva ani pentru a pune lucrurile la punct.

"Noi nu avem atâta timp", a menţionat Pascariu.

El a adăugat că ajutat de "un desant" de străini, un manager expat s-ar descurca în fruntea unei companii de stat.

"Tarom nu este însă în situaţia în care să poată plăti un desant de străini. Noi trebuie să reducem costurile", a afirmat Nicolae Demetriade, numit recent director executiv al Tarom.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat miercuri că a dispus un control la Tarom pentru a verifica activitatea companiei din primul semestru, în condiţiile în care, pe de o parte, Consiliul de Administraţie l-a informat că rezultatele sunt nesatisfăcătoare, în vreme ce CEO-ul companiei a anunţat că acestea sunt pozitive.

Tarom a înregistrat pierderi de 66 de milioane de lei în primele patru luni, cu 30 de milioane de lei mai puţin faţă de rezultatul negativ estimat în planul de management. Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară şi neauditată de 236 de milioane de lei.

Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 de milioane de lei în acest an, de 18 de milioane de lei în 2014, urmând ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 de milioane de lei, respectiv 173 de milioane de lei.

În baza planului de management, Tarom a iniţiat în martie un program de retragere voluntară a personalului, vizând reducerea personalului cu 10% până la finele anului. Compania urmăreşte de asemenea o creştere a numărului de pasageri transportaţi cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, şi o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016.


Situaţia lui Heinzmann este similară cu cea a managerului privat de la CFR, Dimitris Sophocleous, care a condus compania pentru numai trei luni.

Rezultate bune pentru primele cinci luni 

Compania de stat Tarom şi-a redus pierderile în primele cinci luni din 2013 cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 116 milioane de lei la 64 de milioane de lei, potrivit rezultatelor anunţate de operatorul aerian în urmă cu două zile. Pierderile operatorului aerian de stat sunt cu 34% mai mici faţă de cele prevăzute în planul de management şi cu 45% faţă de cele prognozate în bugetul anual.

„Datele financiare pe primele cinci luni ale anului 2013 confirmã faptul cã rezultatele companiei Tarom s-au îmbunătăţit cu 34%, respectiv 38 de milioane de lei, faţă de ceea ce a fost prevăzut în planul de management şi cu 45%, respectiv 52 milioane lei, faţă de cele prognozate în bugetul anual. Astfel, rezultatele financiare cumulate, neauditate ale anului 2013, arată o reducere a pierderilor de pânã la 64 de milioane de lei, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012, unde pierderea a fost de 116 milioane de lei“, a declarat Christian Heinzmann, directorul executiv al Tarom. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite