Rosneft şi Eni nu au descoperit hidrocarburi la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma petrolieră Brent Delta Topside aşteaptă dezafectarea într-un chei de la portul Seaton Hartlepool Marea Britanie FOTO Guliver / GettyImages / Ian Forsyth

Grupul petrolier rus Rosneft şi cel italian Eni nu au găsit hidrocarburi la Marea Neagră, transmite Reuters, citând o sursă aproapiată situaţiei, după ce au existat zvonuri că cele două companii ar fi realizat o descoperire importantă.

Anterior, publicaţia scria că Rosneft a finalizat forajele la primul puţ din Marea Neagră, în cadrul unui proiect dezvoltat în parteneriat cu grupul italian Eni, iar rezultatele arătau o posibilă descoperire de hidrocarburi.

Însă puţul de foraj instalat de cele două companii în Marea Neagră s-a dovedit a fi uscat, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă apropiată de operaţiuni. Rosneft planificase un al doilea puţ dacă primul arăta potenţialul de hidrocarburi.

„Nu va fi nimic. Nimic nu a fost găsit”, a spus sursa familiarizată cu operaţiunea. „Demobilizarea (echipamentului) a început”, a precizat aceasta.

Eni a refuzat să comenteze. 

Contrar afirmaţiilor anterioare potrivit cărora Rosneft a descoperit petrol, miercuri compania a confirmat că forarea a fost finalizată şi s-a referit doar la găsirea unei „structuri carbonate”.

Rosneft şi Eni au început să foreze puţul, cunoscut ca „Maria-1”, în decembrie. Procesul de prospectare şi evaluare a apei ultra-adânci a fost realizat cu ajutorul platformei Scarabeo-9, iar Rosneft a declarat săptămâna aceasta că are o adâncime de ţintă de 6,126 metri.

„Ca urmare a forării, a fost descoperită o structură unică de carbonat... care este un rezervor fracturat ce foarte probabil conţine hidrocarburi”, a transmis Rosneft într-un comunicat, fără a oferi detalii despre cât de mult sau ce tip de hidrocarburi poate conţine structura.

„Rezultatele obţinute inspiră încrederea în descoperirea zăcămintelor mari de petrol şi gaze în zona rusă a Mării Negre”, a precizat Rosneft, adăugând că va studia acum cu atenţie materialul primit după foraj.

Formularea contrastează însă cu o declaraţie făcută de Rosneft în 2014, după ce a încheiat lucrările de foraj la primul puţ în proiectul său din Marea Kara. Pe atunci, Rosneft transmitea că a găsit „petrol”, nu „structură de carbonat”.

Valeri Nesterov, analist la Sberbank CIB, a spus că, având în vedere că nu există informaţii despre fluxul de ţiţei din puţul „Maria-1”, Rosneft ar putea avea nevoie de foraj suplimentar.

„Problema structurilor carbonate este o mişcare ridicată a petrolului în interiorul unui strat”, a spus Nesterov. Mişcarea mare înseamnă că uleiul poate migra dintr-o parte a structurii în alta şi poate fi greu de urmărit, dacă există.

Potrivit datelor de urmărire ale ThomsonReuters, platforma Scarabeo-9 a început să se mute către portul Constanţa, pe 19 martie, şi este de aşteptat să sosească acolo pe 24 martie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite