Romtelecom şi Cosmote dezvoltă şi alte afaceri
0În vremuri de criză, companiile de telefonie încearcă să facă bani din activităţi conexe celei de bază, pentru a reuşi să se menţină competitive. Romtelecom face afaceri imobiliare, iar Cosmote a adăugat la obiectul său de activitate şi pe cel de leasing de maşini.
Nimic nu se pierde, totul se transformă. Acesta pare a fi motto-ul a două firme telecom -Romtelecom şi Cosmote - care au decis ca, pe lângă activitatea de telefonie, să închirieze din sediile companiilor sau din flota de maşini în căutarea unui venit suplimentar.
Ionuţ Pascu, senior project manager în cadrul Roland Berger, spune că, pentru o companie de talia Romtelecom (are cea mai mare infrastructură fixă de telecomunicaţii) şi care dispune de active enorme (a deţinut monopolul pe piaţa telecom), este profitabil să valorifice imobile moştenite.
„Nu vorbim despre transformarea activităţii principale a Romtelecom, ci de valorificarea proprietăţilor de care dispune", arată el. Şi asta în condiţiile în care „anii de aur" ai operatorilor au cam trecut. „Criza a redus bugetul alocat de români segmentului de telecomunicaţii, iar acest lucru a făcut ca firmele de profil să-şi reducă din aşteptările pe care le aveau înainte de 2008 în ceea ce priveşte profitul", explică Michael Weiss, vicepreşedintele firmei de consultanţă A.T Kearney.
Romtelecom a înregistrat în primele şase ale acestui an o pierdere operaţională de 38 de milioane de euro, faţă de un profit operaţional de 12 milioane de euro, în perioada similară a anului trecut.
Nici Cosmote nu e pe plus. În primul trimestru, profitul operaţional (cel înregistrat înainte de taxe şi impozite) a scăzut cu 56% faţă de acelaşi trimestru din 2009, până la 6,6 milioane euro, potrivit datelor grupului elen OTE, acţionarul Cosmote.
În cazul Cosmote, analistul Roland Berger crede că operatorul a apelat la leasing de maşini pentru a valorifica o flotă de autoturisme „care poate că nu mai deserveşte activitatea comercială a companiei în condiţiile de faţă". Dacă privim piaţa telecom, rata de penetrare a telefoniei mobile a depăşit 110%, potrivit datelor ANCOM.
Contactaţi de „Adevărul", oficialii Cosmote explică decizia de a completa obiectul secundar de activitate al companiei în contextul „în care a apărut necesitatea derulării unor operaţiuni comerciale între companie şi partenerii săi". În ceea ce priveşte Romtelecom, reprezentanţii operatorului arată că, în semestrul doi, veniturile obţinute din servicii secundare se ridică la 10 milioane de euro.
Romtelecom şi Cosmote, acţionar comun
Compania Romtelecom este controlată de grupul OTE (54%) şi indirect de Deutsche Telecom. În plus, OTE deţine şi 70% din acţiunile operatorului de telefonie Cosmote.