Romantismul există, dar trebuie susținut financiar: creșterea costului de trai îngrijorează o treime din cupluri

0
Publicat:

Creșterea costului de trai este considerată cea mai mare provocare a societății și îngrijorează aproape o treime din cuplurile din România, potrivit unui studiu de specialitate.

Un cuplu se uită cu îngrijorare la facturi
Creșterea costului de trai îngrijorează o treime din cupluri. Foto Shutterstock

Cele mai mari îngrijorări pentru cupluri în 2025 sunt creşterea cheltuielilor lunare (costul de trai este îngrijorător pentru 32% din repondenți), considerată şi cea mai mare provocare pentru societate (43%), precum şi instabilitatea politică a României (20%), conform unui studiu naţional, realizat de Unlock Market Research la iniţiativa Băncii Comerciale Române (BCR).

Potrivit unui comunicat de presă al băncii, datele arată că 32% dintre respondenţi nu mai consideră căsătoria o prioritate, iar 37% spun că în 2025 vor participa la mai puţine nunţi decât în anii trecuţi.

Totodată, problemele financiare sunt tot mai prezente în viaţa de cuplu, fiind responsabile pentru 43% dintre despărţiri, un procent mai mare decât cel al separărilor cauzate de lipsa compatibilităţii. Această tendinţă arată că siguranţa financiară devine un pilon esenţial al relaţiilor de durată, iar cuplurile care îşi planifică mai bine viitorul au mai multă încredere în relaţia lor şi în deciziile pe care le iau împreună.

Dacă Valentine's Day sau chiar Dragobetele înseamnă cadouri şi experienţe, realitatea este că o relaţie sănătoasă cu banii se construieşte zi de zi. Planificarea, echilibrul şi înţelegerea reciprocă sunt esenţiale pentru siguranţa financiară a unui cuplu. Nu vorbim doar despre cifre, ci despre alegeri, despre încrederea în viitor şi în partenerul de viaţă. În ultimii 9 ani, aproape 2 milioane de români au ales să se educe financiar alături de noi, semn că din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să îşi construiască un viitor stabil. Responsabilitatea financiară în cupluri creşte, dar trebuie să se reflecte şi în deciziile de zi cu zi. Este un prim pas spre o viaţă echilibrată şi sigură, mai ales într-o perioadă în care gestionarea banilor contează mai mult ca oricând. Studiul nostru nu doar analizează aceste comportamente, ci ne ajută să sprijinim cuplurile în construirea unei fundaţii financiare solide. Prin programele noastre de educaţie financiară, precum cursul "Relaţia cu banii în cuplu" de pe Şcoala de Bani, oferim instrumentele necesare pentru ca partenerii să ia decizii asumate şi să construiască împreună un viitor fără compromisuri", a declarat Nicoleta Deliu, director de Comunicare şi CSR BCR, citată în comunicat.

Conform studiului, 43% dintre cupluri se ceartă la fel de des pe tema banilor, dar 36% spun că femeile resimt mai acut stresul financiar.Chiar dacă 78% dintre cupluri iau decizii financiare împreună, 35% dintre bărbaţi simt că au un aport financiar mai mare. Cele mai importante decizii financiare în cuplu din 2025 urmează să fie achiziţia unei locuinţe/teren sau renovarea propriei case - 22%, economisirea pentru un obiectiv considerat important - 16% (educaţie, călătorii, etc) şi achiziţia unui bun scump - 13% (maşină, mobilă, etc). Totodată, 81% dintre respondenţi au mare încredere în relaţia lor pe termen lung, dar procentul coboară uşor când oamenii iau în calcul relaţiile celor din jur.

Românii sunt din ce în ce mai conştienţi de impactul banilor asupra relaţiei lor şi încep să îşi facă strategii mai clare. Astfel, 67% dintre cupluri au un fond de urgenţă, pregătindu-se pentru imprevizibil. Doar 48% pun bani deoparte pentru vacanţe sau plăceri comune, semn că priorităţile s-au schimbat. Studiul mai arată că 1 din 5 români regretă o achiziţie impulsivă făcută în 2024, ceea ce arată că planificarea este esenţială pentru evitarea deciziilor financiare pripite.

"Romantismul există, dar trebuie să fie sustenabil financiar. Oamenii au învăţat că e important să lucreze împreună la siguranţa financiară a familiei, iar acest lucru le dă per ansamblu mult mai multă încredere în relaţia lor, pe termen lung. Este important că ambii parteneri aleg să contribuie la a asigura un backup financiar pentru familie înainte de a se angrena la cheltuieli riscante. Dacă, în prezent, cuplurile par să fi învăţat cum să lucreze la siguranţă, nu dispun încă de instrumente financiare de creştere împreună. Educaţia financiară ar putea oferi soluţii şi în acest sens în viitor", a declarat Adina Vlad, sociolog şi fondator Unlock Market Research.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite