Românii renunță la munca în weekend: tendință descendentă în ultimii ani

0
Publicat:

România se află printre țările europene care au înregistrat un declin constant al numărului de angajați care acceptă să muncească în weekend, arată datele Eurostat

Birouri goale
Românii nu mai vor să muncească în weekend. Foto arhivă

România se află printre țările europene care au înregistrat un declin constant al numărului de angajați care acceptă să muncească în weekend, arată datele Eurostat, potrivit căruia în doar 7 ani, numărul celor care acceptă să renunțe la zilele libere a scăzut cu 10%.

image

Astfel, în doar șapte ani, numărul românilor care acceptă să muncească în weekend a scăzut de la 28,6% în 2016 la 18,1% în 2023.

Această scădere plasează România sub media Uniunii Europene, care în 2023 era de 22,4%.

La nivelul țărilor UE, Grecia avea cea mai mare proporție de angajați care lucrau în weekend (32,3%), urmată de Italia (30,9%) și Cipru (26,4%). În schimb, cele mai mici procente s-au înregistrat în Lituania (3,0%), Polonia (4,5%) și Ungaria (6,6%).

Motivele pentru care românii nu vor să mai muncească în weekend sunt legate de salarizarea scăzută, nevoia de echilibru între viața personală și cea profesională, creșterea procentului de angajați care lucrează de acasă și implementarea unor programe flexibile de către angajatori, dar și lipsa motivației și a perspectivelor de carieră.

Ce beneficii și-ar dori de la angajatori

Un nou job și o mărire salarială sunt principalele obiective ale angajaților români pentru 2025, dar și un echilibru între viața personală și cea profesională, potrivit unui sondaj realizat recent.

4 din 10 participanți la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au răspuns că principalul plan pe care îl au pentru 2025, din punct de vedere profesional, este să se angajeze, fie pentru că vor să își schimbe jobul actual, fie pentru că au rămas fără loc de muncă . 22,6% speră la o majorare salarială, 11,5% își doresc să poată lucra remote, 5,6% să fie promovați, iar 4,3% plănuiesc să înceapă un curs de reconversie profesională. Aproape 10%, însă, spun că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la 2025.

Un alt studiu, realizat de Benefits, arată că deşi 3 din 5 angajaţi consideră că beneficiile extrasalariale au un impact semnificativ asupra productivităţii lor, doar 1 din 5 angajaţi simte că pachetul actual de beneficii este complet adaptat nevoilor lor. 

Potrivit studiului, cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanţă, cardurile culturale continuă să fie cele mai apreciate beneficii extrasalariale în România, urmate de zile libere (42%) şi de poliţe de asigurări (38%). În acelaşi timp, printre beneficiile extrasalariale pe care angajaţii români şi le-ar dori se numără zile libere suplimentare (54%), welness (41%) şi cursuri profesionale (38%).

Zilele de concediu şi accesul la beneficii diverse sunt aspecte esenţiale care contribuie la productivitatea angajaţilor. Potrivit studiului, 7 din 10 angajaţi români consideră că zilele libere au un impact semnificativ asupra performanţei lor, comparativ cu 5 din 10 la nivel global. De asemenea, beneficiile extrasalariale precum asigurările (5 din 10 angajaţi în România vs. 4 din 10 la nivel internaţional), transportul (5 din 10 angajaţi) şi accesul la educaţie şi dezvoltare profesională (5 din 10 angajaţi) joacă un rol important în susţinerea bunăstării şi a motivaţiei la locul de muncă.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite