România va exporta oi în Maroc. Acordul a fost semnat

0
Publicat:

România va exporta oi în Maroc, a informat joi ANSVSA, precizând că a fost semnat acordul și a fost stabilită forma certificatului sanitar veterinar.

Oi și berbeci într-un țarc, pregătiți pentru export
România va exporta oi în Maroc

Astăzi (11 mai - n. red.), la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost aprobat modelul de certificat sanitar veterinar pentru exportul de ovine destinate abatorizării din România în Maroc”, a informat joi ANSVSA.

La ceremonia de semnare a documentelor a participat dr. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA și dr. El Abrak Abderrahman, director al patrimoniului zootehnic și vegetal din cadrul Biroul Național de Securitate Sanitară a Produselor Alimentare din Maroc.

Întâlnirea de astăzi a reprezentat finalul vizitei pe care delegația marocană a realizat-o în România în perioada 9-11 mai 2023. De-al lungul celor 3 zile s-au discutat și alte aspecte legate de exportul de ovine, precum procedurile sanitare, identificarea și trasabilitatea șeptelului ovin din România, vizita fermelor de carantină și procedurile de control la îmbarcare.

Reprezentanții marocani au fost interesați și de sistemele informatice privind genetica la ovine și de organizațiile profesionale din domeniul ovin.

Această vizită reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc în domeniul ovin, oferind o nouă piață de export pentru crescătorii de oi din România.

În urmă cu o lună, Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) Păstorul Crişana Arad, spunea că românii consumă foarte puțină carne de miel, cu precădere în perioada Sărbătorilor Pascale. 

Acesta spune că o parte dintre mieii româneşti pleacă şi la export, în această perioadă fiind ceruţi în Ţările Arabe, dar animalele trebuie să aibă o greutate mult mai mare decât cea preferată pe piaţa internă.

,,La export pleacă acum animale mai mari pentru că mieii mici au plecat acum o săptămână pentru Paştele Catolic, în ţările europene. Acum se caută pe partea arabă miei de 30-40 de kg, iar preţul este de 17-17,5 lei/kg pe animal viu. Preţul este să zicem potrivit, nu e bun, nu e rău, este undeva la mijloc. Oamenii care s-au aflat în zone secetoase, unde n-au făcut furaje şi au fost obligaţi să cumpere chiar şi fânul, nu mai vorbim de concentratele de porumb, grâu, orz, au o problemă, faţă de cei din zonele unde s-a făcut ceva producţie. Lucrurile nu sunt super, dar ce putem face?", declara Cioranu la jumătatea lunii trecute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite