România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creşterile de preţuri ce pot afecta proiectele de infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Sorin Grindeanu
Foto: Facebook Sorin Grindeanu

România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creşterile de preţuri ce pot afecta proiectele de infrastructură, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit oficialului, demersul este susţinut de alte opt state.

„România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creşterile de preţuri ce pot afecta proiectele de infrastructură! Într-un demers comun cu alte 8 state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia), am semnat astăzi o Declaraţie privind acţiunile la nivel european pentru finalizarea investiţiilor în infrastructură”, a transmis ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.  

Sorin Grindeanu afirmă că se doreşte, astfel, să fie acordate fonduri suplimentare pentru a evita neîndeplinirea obiectivelor asumate în contractele semnate şi rezilierea contractelor, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţie. 

„Mai exact, ne dorim sprijinul Comisiei Europene prin extinderea perioadei de eligibilitate pentru fondurile de coeziune până în 2024, pe modelul fondurilor gestionate de către DG MOVE. Extindere solicitată vizează obiectivul global de finalizare a reţelei TEN-T în termen şi menţinerea finanţării europene pentru proiectele contractate în curs de implementare sau planificate”, a mai precizat ministrul.  

Acesta susţine că astfel se evită un blocaj al proiectelor de infrastructură mare din Uniunea Europeană din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţie sau de lipsa/ întârzirea furnizării acestora. 

Oficialul participă joi la reuniunea miniştrilor transporturilor din UE în cadrul Consiliului Transport, Telecomunicaţii şi Energie - secţiunea Transporturi, organizată la Luxemburg.

„Pe agenda reuniunii figurează trei teme importante care privesc pachetul legislativ european Fit For 55. Acest pachet vizează adaptarea politicilor UE în domeniul climei, al energiei, al utilizării terenurilor, al transporturilor şi al impozitării în vederea îndeplinirii obiectivului de reducere internă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu 1990. Pachetul Fit For 55 reprezintă un pas important pentru ca Europa să devină primul continent al lumii neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050", a mai scris Grindeanu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, în această reuniune se va supune spre aprobare abordarea generală a Consiliului UE pe marginea propunerilor de Regulamente europene, părţi ale Pachetului, care vizează: asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru un transport aerian durabil, instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, utilizarea combustibililor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon în transportul maritim.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite