România, printre țările care au înregistrat cea mai mare creștere economică anuală din UE în trimestrul 3

0
Publicat:

Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi de 0,6% în zona euro, în perioada aprilie - iunie 2023, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

foto drapel românia, teancuri de monede și o săgeată verde cu direcție ascendentă
România, printre țările cu cea mai mare creștere economică

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta, unde creșterea ecnomică înregistrată în trimestrul III ajungea la 7,1%, Croaţia, cu o creștere de 3% şi România, care a înregistrat o creștere economică de 2,9 punste procentuale în trimestrul III din anul 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 5,4%) şi Estonia (minus 4%).

PIB-ul SUA a crescut cu 1,3% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 3% în ritm anual.

Datele Eurostat arată că economia UE a rămas stabilă şi cea a zonei euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat o creştere de 0,1% atât în UE, cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada iulie - septembrie 2023 s-a înregistrat Malta (2,4%), Polonia (1,5%), Cipru (1,1%), România şi Ungaria (ambele cu 0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 1,9%), Estonia (minus 1,3%) şi Finlanda (minus 0,9%). 

Cu cea mai mare creștere economică din regiune, România are o uriașă contribuție a consumului la PIB: 80% – cea mai mare din regiune. Prognoza privind aportul consumului la PIB se menține pentru România și astfel este estimată o creștere economică de 3,3% în 2024, cea mai mare din regiune și egală cu cea a Serbiei. Problema României este că avansul consumului se bazează pe importuri, ceea ce presează, în plus, balanța comercială și deficitul de cont curent. Și astfel, România va continua să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din regiune. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite