România accesează pieţele internaţionale, profitând de condiţiile favorabile de finanţare (Bloomberg)

0
0
Publicat:

România accesează pieţele internaţionale, profitând de condiţiile favorabile de finanţare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

O monedă de 1 euro peste harta Europei colorată în albastru și înconjurată se steluțe aurii
România accesează pieţele internaţionale, profitând de condiţiile favorabile de finanţare

România accesează pieţele internaţionale pentru prima dată în 2024, pentru a profita de cererea ridicată pentru obligaţiuni din statele emergente, după ce ţările din regiune au vândut bonduri în euro şi dolari pentru a-şi finanţa deficitele bugetare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

România oferă obligaţiuni în dolari, cu scadenţa în 2029 şi 2034, la un preţ iniţial de 225 puncte de bază peste obligaţiunile de trezorerie pe termen mai scurt şi 265 puncte de bază pentru bondurile pe termen mai lung, susţin sursele.

Planificata vânzare vine după ce ţările din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria şi Slovenia, au contribuit la nivelul record de obligaţiuni emise de statele emergente în primele zile din 2014, profitând de condiţiile favorabile de finanţare.

Având în plan reducerea deficitului bugetar la 5% din PIB anul acesta, de la aproximativ 5,7% din PIB anul trecut, România vrea să obţină de pe pieţele internaţionale 9,5 miliarde de euro în 2024. Nivelul este în linie cu suma atrasă de la investitorii străini anul trecut, ceea ce ar face ca România să fie una dintre ţările cu cele mai mari împrumuturi din regiune.

De asemenea, Ministerul de Finanţe a anunţat că intenţionează să se aventureze pe noi pieţe anul acesta, lansând inclusiv obligaţiuni de tip Samurai şi obligaţiuni verzi, pentru diversificarea bazei de investitori.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Finanțelor a lansat a doua ediție a programului de titluri de stat Tezaur din 2024, cu dobânzi anuale de 6,10% și, respectiv, 7% și scadențe de 1 și 3 ani, a anunțat instituția.

Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în formă dematerializată. Românii care doresc să-și investească economiile în titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor pot consulta Ghidul investitorului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite