Relaţiile comerciale cu ţările din afara UE nu mai merg ca altădată, excedentul comercial s-a transformat în deficit. Exportatorii vor să dea statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin Portul Constanţa, către zonele din afara UE, pleacă la export tot mai puţine mărfuri
Prin Portul Constanţa, către zonele din afara UE, pleacă la export tot mai puţine mărfuri

După doi ani în care România a înregistrat exporturi mai mari decât importurile (excedent comercial) în relaţia cu ţările din afara UE, mai exact în perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2015, în primul trimestru din acest an excedentul s-a transformat în deficit (importuri mai mari decât exporturile).

Potrivit datelor comunicate azi de Institutul Naţional de Statistică (INS), deficitul total al balanţei comerciale a crescut în primul trimestru cu 253,4 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,372 miliarde de euro, după ce exporturile au urcat cu 4,9%, iar importurile cu 6,3%.

Exporturile totale (UE+ExtraUE) din primul trimestru au însumat 13,38 miliarde de euro, iar importurile – 14,75 miliarde de euro, acest deficit fiind printre cele mai mari din ultimii doi ani.

Rezultate tot mai slabe în spaţiul extracomunitar

„Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în trimestrul I 2015 a fost de 3,44 miliarde de euro la exporturi şi de 3.409 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,7% din total exporturi şi 23,1% din total importuri“, arată INS,

În martie 2015, deficitul comercial cu ţările din afara UE a atins maximul de 157,2 milioane de euro.

Cel mai mare excedent fusese atins în septembrie 2013, când s-a înregistrat un plus de 269,2 milioane de euro.

De cealaltă parte, „valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în trimestrul I 2015 a fost de 9,93 miliarde de euro la expedieri şi de 11,3 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,3% din total exporturi şi 76,9% din total importuri“, mai arată INS.

În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (44% la export şi 36,7% la import) şi alte produse manufacturate (33,4% la export şi 31,3% la import).


Exportatorii vor să dea statul în judecată

Iată ce ne-a transmis recent, într-un comunicat, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR):

„În privinţa târgurilor internaţionale la care exportatorii ar trebui să participe pentru a face cunoscută oferta lor şi a prelua comenzi de livrare, s-au ratat nu puţine asemenea acţiuni externe.

În cele mai multe cazuri, aprobările necesare s-au dat de către funcţionarii MECT cu doar cîteva zile înainte de începerea târgurilor (uneori în ultima clipă), deşi conform Procedurii operaţionale patronatele au predat întreaga documentaţie la Minister cu minimum 90 de zile înainte de data târgurilor.

Pe lângă pierderile volumelor de export (în primele 4 luni din acest an în zona extra-UE se înregistrează deja o scădere semnificativă faţă de perioada similară din 2014), neprofesionalismul deciziilor guvernamentale şi amatorismul/atitudinea discreţionară a funcţionarilor din MECT generează pagube pe plan extern la adresa României (prin organizarea în criză de timp a Pavilioanelor naţionale din cadrul târgurilor internaţionale), la care se adaugă pagubele aduse firmelor exportatoare care investesc sume importante de bani (în unele cazuri de zeci de mii de euro) pentru pregătirea mostrelor ce urmează să le expună şi care riscă să rămână în depozitele din ţară.

În tot acest context apare firească intenţia reprezentanţilor sectorului privat din Consiliul de Export de a sesiza organele de cercetare penală cu acuzaţia de sabotare de către MECT a Programului de promovare a exporturilor“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite