Radu Burnete: Ne paşte recesiunea dacă nu aducem fiecare euro din fondurile europene în 2-3 ani

0
Publicat:

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

O mână vopsită în culorile UE apucă mai multe bancnote de 100 de euro
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României. Foto Shutterstock

„În următorii doi-trei ani, fondurile europene sunt absolut cheie pentru economia României. Vă rog să mă credeţi că dacă nu aducem fiecare euro în ţară, ne paşte recesiunea. Vedeţi cât de tare încetineşte economia, ştim cu toţii situaţia deficitului. Efectiv, nu ne permitem ca proiecte finanţate din fonduri europene să treacă pe bugetul naţional sau să nu absorbim bani. Cred că acesta este cel mai important mesaj pe care vreau să vi-l las, mai ales că suntem în Parlamentul României. Aici va exista o oarecare stabilitate, chiar dacă noi ne aşteptăm ca în perioada următoare să vedem scenarii de instabilitate guvernamentală. Dumneavoastră cred că aveţi şi posibilitatea şi obligaţia să vă asiguraţi că faceţi tot ce puteţi ca aceste fonduri să continue să intre în România", a menţionat Radu Burnete, la lucrările mesei rotunde "Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc".

El a subliniat că birocraţia reprezintă una dintre problemele în absorbţia fondurilor europene.

Dacă noi nu reuşim să absorbim foarte mult, ce pretenţii putem să ridicăm în 2027? Bruxelles va spune: Nu putem să vă dăm mai mult. Comisia Europeană vine cu nişte mecanisme de flexibilizare, dar trebuie să ne facem în primul rând temele la noi acasă. (...) Eu vreau să vă las cu esenţa mesajului nostru. Problema pe care noi o avem în România astăzi, pe partea asta de birocraţie, este că noi nu verificăm rezultatul. Noi vrem să verificăm fiecare oră lucrată, ceea ce este un nonsens. Noi trebuie să dăm nişte bani, să ne asigurăm că ei nu sunt furaţi, ci sunt cheltuiţi corect, dar să verificăm că antreprenorul sau administratorul public a realizat ceea ce a spus că va face. Că a făcut-o într-o sută de ore sau în patru sute de ore sau oricum a făcut-o, asta e mai puţin relevant pentru România. Trebuie să verificăm rezultatul şi asta este o schimbare de mentalitate foarte dificilă. Pentru că ea trebuie să aibă loc şi la autoritatea de audit şi la autoritatea de management şi la organismele intermediare", a adăugat directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

În opinia sa, dacă nu se face această schimbare de filozofie, niciodată nu va putea fi crescută viteza de absorbţie a fondurilor europene.

„Cred că dumneavoastră, senatorii şi deputaţii, aveţi greutatea politică pe care să o folosiţi în raport cu aceste instituţii şi să daţi acest mesaj. Măi fraţilor, verificaţi rezultatul, nu fiecare hârtie de acolo! Există multe mecanisme antifraudă. Avem şi inteligenţa artificială. Se pot folosi datele pe care le colectează. Şi asta cred că e important. Vă dau două exemple pentru că întâmplarea face să fi administrat şi noi un mic proiect pe fonduri europene. (...) Semnăm ca nebunii. Semnez hârtii de mână, după care trebuie să le semnez calificat. Şi când le semnez calificat, mi se spune: Vedeţi, să puneţi sămnătura calificată în dreptul numelui dumneavoastră. E o nebunie - şi vă dau exemplul ăsta doar pentru că el este mic, dar el este imaginea unei mentalităţi care a ajuns efectiv în genetica acestor instituţii. Ştim cu toţii de ce a ajuns acolo. Pentru că avem o istorie tristă cu multe fonduri publice, dar nu trebuie să ne autosabotăm. Acesta este mesajul principal pe care eu vreau să vi-l las: avem antreprenori extraordinari în ţara asta şi companii care au demonstrat că pe banii privaţi pot face lucruri senzaţionale. Haideţi să le alocăm bani, haideţi să verificăm că fac ce au zis că fac, dar altfel să-i lăsăm să găsească cea mai bună soluţie economică pentru ce au de făcut", a adăugat Radu Burnete.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite