Radiografia pieţei imobiliare, după un an de pandemie: Închirierile de apartamente scad la minime istorice, în timp ce vânzările cresc lună de lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: El Mundo
Foto: El Mundo

Piaţa închirierilor de apartamente a scăzut la nivele minime istorice, în timpul pandemie de coronavirus, cauza principală fiind închiderea activităţii educaţionale şi universitare, cât şi posibilitatea de a lucra de acasă (Work From Home - WFH), arată o analiză a agenţiei de consultanţă imobiliară 24REAL.

Potrivit sursei citate, în acelaşi timp, piaţa vânzărilor a crescut constant lună de lună, atât din perspectiva cererii şi a numărului de unităţi vândute, cât şi a preţului cerut.

„În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piaţă de birouri rămâne un segment foarte important al pieţei imobiliare, cu o dinamică aparte şi schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.”, transmit analiştii, potrivit News.ro.

Conform acestora, dacă în 2020 clienţii au acţionat mai întâi emoţional, mai ales după ieşirea din starea de urgenţă, şi căutau să optimizeze costurile şi să diminueze suprafeţele închiriate, spre finalul anului 2020 şi începutul lui 2021, clienţii au început, treptat, să-şi reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creştere a suprafeţelor închiriate. 

Mai precis, de la începutul acestui an, spaţiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou.

„Avem clienţi, investitori imobiliari, care se uită cu mai multă atenţie spre piaţa de birouri şi vor să realizeze achiziţii aici. Revenirea la birou, susţin aceştia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor efectuate cu ajutorul agenţiei au fost pentru dezvoltare de business (spaţii de birouri mai mari sau mai multe spaţii comerciale) şi consolidare (companiile au spaţii de birouri în mai multe locaţii şi acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spaţiu, mai mare). 

Există şi companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunţa la o parte din spaţiile de birouri (mai ales prin subînchiriere – pe termen scurt)”, a adăugat Constantin Căpraru.

Potrivit acestuia, revenirea angajaţilor la birou şi faptul că spaţiile de lucru încep să se ocupe din nou, va duce piaţa office la un nivel de închiriere şi preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Totodată, există anumite sectoare de activitate şi domenii care se extind şi caută spaţii mai mari (uneori şi duble), chiar dacă se vor muta în aceste spaţii chiar şi peste un an, cum este cazul telecom, construcţii/ amenajări/ proiectare, distribuţie/ producţie, electronice/ electrocasnice, marketing online etc.

Preţul materialelor de construcţii a explodat

Activitatea intensă de pe şantierele din marile oraşe, impreună cu situaţia creată de pandemie, au dus la o inflaţie neaşteptată a preţurilor la materialele de construcţii, în unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublându-se în mai puţin de un an, cum este cazul soluţiilor de izolaţie cu polistiren.

„În ciuda creşterii accelerate a preţurilor cu materialele de construcţii, lucru care va conduce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an, şi care vă continua şi în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piaţa imobiliară a învăţat încă odată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment.

Pandemia ne-a învăţat că spaţiul verde şi terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienţii încep să conştientizeze că trebuie să plătească şi pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la rândul său, Oscar Răceanu, head of Residential Division 24REAL.

În ultimele şase luni, sectorul rezidenţial a înregistrat o creştere accelerată a cererii pentru terenuri şi case în zonele limitrofe ale Bucureştiului, dar şi pentru terenuri (ideal cu autorizaţii) pentru dezvoltări imobiliare rezidenţiale, în special în zona de nord, unde unităţile se vând cu preţuri şi de peste 2.000 euro/mp.

„Ca în multe domenii, nu există o predictibilitate prea mare în ceea ce priveşte preţul imobilelor, însă clienţii doresc să facă investiţii imobiliare – pentru că ele reprezintă, în continuare, unele dintre cele mai sigure plasamente.

Clienţii sunt interesaţi să investească în proprietăţi care generează un randament anual, un model de business folosit cu succes în alte ţări şi care se dezvoltă cu rapiditate şi în ţara noastră”, a mai spus reprezentantul agenţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite