Puterile Europei se concentrează pe salvarea Ciprului, în timp ce economia italiană şi cea franceză sunt în declin
0Liderii Uniunii Europene se vor întâlni la Bruxelles în perioada 14-15 martie pentru a discuta condiţiile care ar putea fi aplicate Ciprului în eventualitatea acordării unui împrumut de urgenţă. Summitul vine în contextul în care miniştrii europeni se confruntă cu situaţia dificilă creată de impasul politic din Italia şi cu îngrijorările privind rata şomajului tot mai mare din Franţa.
Agenda discuţiilor include sustenabilitatea
datoriilor Ciprului, dar şi posbilitatea de a impune pierderi băncilor care au
împrumutat statul cipriot, potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg.
Situaţia este cu atât mai tensionată, în condiţiile în care turbulenţele din zona euro au devenit mai periculoase odată cu blocajul politic din Italia, în urma alegerilor de pe 24-25 februarie. Nici Franţa nu este într-o situaţie mai bună, întrucât economia ţării se luptă cu cea mai ridicată rată a şomajului din ultimii 13 ani.
Angajamentul Băncii Centrale Europene de a interveni pe piaţa obligaţiunilor de stat împreună cu perspectivele de redresare economică până la sfârşitul acestui an au reuşit să ţină sub control criza datoriilor publice care durează de mai bine de trei ani.
Cu toate acestea, blocajul din Italia a reînnoit temerile unor noi turbulenţe care se pot abate asupra celei de-a treia economii din zona euro. Franţa, cea de-a doua cea mai mare putere economică, este afectată de stagnarea economică.
În ce priveşte Cipru, liderii europeni trebuie să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi cu noul guvern cipriot referitor planul de salvare a cărui valoare s-ar putea apropia de mărimea economiei întregii ţări, de 18 miliarde de euro.
Nicos Anastasiades, care a preluat postul prezidenţial pe 28 februarie, va participa la primul său summit în această săptămână. Acesta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că exclude din discuţie propunerile de a impune pierderi băncilor care au împrumutat deja statul, potrivit agenţiei de ştiri din Atena.
Incertitudinea politică
FMI şi liderii europeni s-au confruntat cu o situaţie similară anul trecut când au pus la punct planul de salvare pentru Grecia, potrivit Bloomberg.
Pe de altă parte, Italia caută în continuare o modalitate a forma un nou guvern, după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a redus cu o treaptă ratingul de credit al ţării din cauza nivelurilor mari de îndatorare. Analiştii Fitch Ratings au atras atenţia că blocajul politic poate deteriora şi mai mult economia naţională.
„Recesiunea prin care trece Italia este una dintre cele mai profunde din Europa”, au susţinut specialiştii agenţiei într-o declaraţie publicată pe 8 martie.
„Problemele urgente” ale Italiei trebuie să fie puse în discuţie şi impun „un important efort de coeziune”, dar şi un guvern stabil, a declarat vineri preşedintele italian Giorgio Napolitano.
Totodată, îngrijorarea privind Franţa creşte pe zi ce trece, în timp ce preşedintele Francois Hollande se luptă cu o rată a şomajului care a depăşit 10%. Comisia Europeană se aşteaptă ca deficitul bugetar al Franţei să atingă 3,7% din PIB, iar rata şomajului să urce până la 10,7% în acest an.