Punctul de amendă se va calcula într-un nou mod. Cu cât cresc amenzile de circulație din 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou mod de calcul al punctului de amendă a fost stabilit de guvernanți, iar valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară.

Cresc amenzile de circulație, de la 1 ianuarie - FOTO Poliția Română
Cresc amenzile de circulație, de la 1 ianuarie - FOTO Poliția Română

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede unele măsuri fiscale bugetare, printre care și un nou mod de calcul al amenzilor de circulație. Astfel, de la 1 ianuarie, amenzile vor crește. Valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară.

În prezent, legea prevedea ca un punct de amendă să reprezinte 10% din salariul minim brut, însă valoarea fusese înghețată la 145 de lei.  

Valoarea punctului de amendă va fi calculată în funcție de valoarea salariului minim, care a fost majorat în octombrie la 3.300 lei. Asta înseamnă că un punct de amendă va fi de cel puțin 165 de lei. Însă, dacă Guvernul decide majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, așa cum se discută cu patronatele și sindicatele, acesta ar putea crește la 185 de lei. 

Art. XLVII - La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor. 

Mai exact, vom plăti amenzi cu 14% mai mari. Mai multe ordonanțe de urgență ale Guvernului au plafonat cuantumul punctului de amedă la 145 lei, cât valora în 2017. Ultima limitare de acest fel a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022 și este valabilă până la sfârșitul anului. 

Codul rutier stabilește valoarea contravențiilor rutiere. Astfel, în funcție de clasa abaterilor, șoferii pot plăti până la 20 de puncte amendă, în timp ce persoanele juridice pot plăti și 100 de puncte de amendă. Mai exact, clasa I valorează două sau trei puncte-amendă; clasa a II-a - patru sau cinci puncte-amendă; clasa a III-a - de la șase la opt puncte-amendă; clasa a IV-a - de la nouă la 20 de puncte-amendă, iar clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă - se aplică doar persoanelor juridice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite