Prognoze pe cursul euro/franc, referinţa care poate trimite în faliment zeci de mii de români cu credite în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prognozele pe cursul euro/franc elveţian au fost modificate radical după ce Banca Centrală a Elveţiei a abandonat joi subit şi fără avertismente paritatea fixă de 1,20 franci pentru un euro, după mai bine de 3 ani. wall-street.ro prezintă prognozele marilor bănci cu privire la evoluţia euro/franc, referinţa care poate trimite în faliment zeci de mii de români cu credite în franci elveţieni.

Trebuie să ţineţi cont că în piaţa locală cursul leu/franc se calculează prin raportare la cursul euro/franc. Aşadar, dacă euro se întăreşte în raport cu francul elveţian, vom observa şi o apreciere a leului în raport cu francul.

Ce va însemna aprecierea francului în raport cu euro pentru moneda naţională?

Să presupunem că referinţa leu/euro ar sta pe loc, iar cursul euro/franc ar respecta prognozele analiştilor pentru iunie, cea mai pesimistă fiind cea de 0,90 franci pentru un euro. Astfel, de la actualul nivel de egalitate (1 euro = 1 franc), deprecierea monedei unice ar fi de circa 10%, ceea ce se va transpune, ceteris paribus, într-o depreciere tot de 10% a cursului leu/franc, până aproape de 5 lei/franc.

Citeşte pe wall-street.ro prognozele unor mari bănci cu privire la evoluţia cursului euro/franc

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite