Producătorul de armament Rheinmetall va construi încă o fabrică, după ce a cumpărat Automecanica

0
Publicat:

Producătorul german de armament Rheinmetall, care a cumpărat 72,5% din acțiunile fabricii românești Automecanica Mediaș, intenţionează să construiască o nouă uzină în landul Saxonia Inferioară (vestul ţării), ceea ce îi va permite să crească substanţial producţia de muniţie de artilerie de calibrul 155 mm, atât de importantă pentru Ucraina.

Sediul grupului Rheinmetall
Rheinmetall va construi încă o fabrică în Saxonia pentru a crește producția de muniție

Obiectivul este ca noua fabrică, situată în localitatea Unterlüß, în care grupul intenţionează să investească aproximativ 300 milioane de euro, să producă deja din 2025 circa 200.000 de obuze de artilerie pe an.

Dată fiind importanţa producţiei de muniţii în sprijinul Ucrainei, se aşteaptă ca atât cancelarul german Olaf Scholz, cât şi ministrul apărării Boris Pistorius să participe la ceremonia de inaugurare a lucrărilor la noua fabrică, programată pentru data de 12 februarie.

Guvernul german, potrivit publicaţiei citate, prevede acordarea de garanţii pentru achiziţionarea de muniţii şi examinează posibilitatea relaxării restricţiilor legale pentru a permite producătorilor din domeniul apărării să producă pe stoc.

Pe lângă creşterea producţiei de muniţii odată cu această nouă fabrică, Rheinmetall intenţionează să crească producţia de explozibili în Germania, precum şi în Ungaria şi România.

Planurile sale includ, de asemenea, construirea unei fabrici de muniţii în Lituania, pe flancul estic al NATO.

Potrivit directorului general al Rheinmettal, Armin Papperberger, consorţiul va fi în măsură să producă aproximativ 700.000 de obuze de 155 mm până la sfârşitul anului 2024.

"Obiectivul nostru este de a asigura securitatea aprovizionării cu muniţii începând din 2025", a declarat el pentru Der Spiegel, adăugând: "Trebuie odată pentru totdeauna să devenim mai independenţi în Germania în ceea ce priveşte producţia de artilerie"

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat joi că a preluat 72,5% din acţiunile producătorului român de vehicule Automecanica Mediaş, o tranzacţie care îi extinde amprenta în Europa Centrală.

Prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german va deţine o participaţie majoritară la compania românească şi va opera sub denumirea de Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acţiunilor la Automecanica Mediaş vor rămâne în mâinile investitorilor privaţi.

Automecanica Mediaş este un producător de vehicule speciale şi trailere pentru piaţa civilă şi militară. Uzina din România urmează să joace un rol important în mentenanţa vehiculelor de luptă occidentale livrate Ucrainei precum şi pentru asigurarea suportului logistic.

Cu sediul la Dusseldorf, vestul Germaniei, Rheinmetall produce printre altele tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate din Europa şi care a fost livrat şi Ucrainei, precum şi Panzerhaubitze 2000, un obuzier care este deja folosit de armata ucraineană.

Creşterea cheltuielilor cu apărarea a ajutat Rheinmetall să afişeze rezultate record pentru anul trecut, astfel că în luna martie 2023 acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX, care regrupează cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de valori de la Frankfurt. De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi până în prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall, un producător de tancuri, muniţie şi alte echipamente militare, s-a triplat.

În prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall este de aproximativ 10,5 miliarde de euro, la un profit operaţional de 754 de milioane de euro în 2022.

În vara anului trecut, Rheinmetall a deschis o nouă fabrică pentru producția de vehicule de luptă de infanterie (IFV) Lynx și alte vehicule pe șenile și pe roți în orașul Zalaegerszeg din sud-vestul Ungariei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite