Populaţia rurală ar putea salva creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioanele de persoane din mediul rural produc undeva la 3,5% din PIB
Milioanele de persoane din mediul rural produc undeva la 3,5% din PIB

Activarea forţei de muncă din mediul rural, ce constă în câteva milioane de persoane care produc aproape nimic, ar putea mări potenţialul de creştere al economiei româneşti, susţin analiştii economici.

"Dintr-un calcul simplu, chiar dacă suntem 19 milioane după recensământ, există în continuare o foarte mare parte a populaţiei în mediul rural care nu produce suficient în România. Aceste câteva milioane de la sate ar putea fi stramutate către alte ramuri mai productive, industrie şi servicii.

Ne-ar trebui nişte reforme pe care alte state din regiune le-au făcut. Ne-ar trebui un cadru fiscal permisiv pentru investiţiile în zonele rurale şi oraşele foarte mici, nişte investiţii în infrastructură care să permită mobilitatea şi mizăm că, în principiu, această populaţie este mult mai ieftină. Potenţialul ar putea să crească. Până atunci potenţialul de creştere rămâne la 2-3%", a spus pentru Mediafax economistul şef al UniCredit, Dan Bucşa.

Analistul a arătat că milioanele de persoane din mediul rural produc undeva la 3,5% din PIB.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a observat că populaţia de la sate suferă în ultimii ani de o lipsă acută a educaţiei, cel puţin a celei de calitate.

Milioanele de persoane din mediul rural produc undeva la 3,5% din PIB

"România are o rezervă formidabilă cu forţa de muncă de la ţară, acea circa o treime din populaţie care nu produce aproape nimic. Chiar dacă numărul ne poate ajuta în ce priveşte PIB potenţial, calitatea populaţiei şi a capitalului uman lasă foarte mult de dorit. Ne batem joc de resursa, probabil una dintre puţinele, de a creşte PIB potenţial", a spus Lazea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite