PNL, în căutarea unui succesor pentru postul de viceguvernator al BNR, după scandalul Olteanu. Ce nume se vehiculează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii liberali vor avea o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre înlocuirea lui Bogdan Olteanu în postul de viceguvernator, după ce acesta a demisionat, fiind acum arestat la domiciliu cu suspiciunea că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi alte beneficii, informează Profit.ro.

Conducerea PNL a revendicat nominalizarea înlocuitorului, iar în partid sunt avansate deja mai multe nume, dar liberalii se tem că PSD va profita de majoritatea parlamentară pentru a-şi impune propria nominalizare.

Opţiunea Cristian Popa

Surse liberale au declarat pentru Profit.ro că, înainte de a face vreo propunere formală, liderii PNL vor avea o discuţie în acest sens cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mai mulţi lideri liberali sunt de părere că PNL ar trebui să nu mai recurgă la o numire politică, aşa cum a fost cazul cu Bogdan Olteanu, ci să-l susţină pentru funcţia de viceguvernator pe Cristian Popa, care a mai deţinut această poziţie.

În vara anului 2014, Bogdan Olteanu l-a detronat din poziţia de viceguvernator pe Cristian Popa, care deţinuse această poziţie în Consiliul de Administraţie al BNR din 1998 până în 2014.

Începând cu martie 2016, Popa a fost numit vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), în locul lui Mihai Tănăsescu. Mandatul său se va încheia în luna octombrie, astfel încât în toamnă Parlamentul ar putea aproba revenirea lui Cristian Popa în poziţia de viceguvernator.

„O reparaţie morală“

De altfel, în 2014, când comisiile de specialitate ale Legislativului i-au avizat pe Florin Georgescu, susţinut de PSD, pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Liviu Voinea, susţinut tot de PSD, şi pe Bogdan Olteanu, susţinut de PNL, pentru funcţiile de viceguvernatori, Andreea Paul - deputat important al PDL, atunci, şi al PNL acum - a declarat în şedinţa comisiilor că Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR şi că regretă votul acordat de colegii săi.

„Există în prezent un curent în PNL care consideră că trebuie susţinut Cristian Popa în locul lui Bogdan Olteanu, nu doar ca urmare a meritelor sale profesionale, dar şi ca o reparaţie morală faţă de votul politic dat în urmă cu doi ani”, au declarat pentru Profit.ro surse liberale.

Altă variantă: Lucian Croitoru

Liberalii au în vedere şi o altă variantă tot din BNR pentru poziţia lui Bogdan Olteanu, şi anume Lucian Croitoru, actualul consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR.

În cazul în care Cristian Popa alege să nu revină la BNR, nominalizarea lui Croitoru este plauzibilă, ţinând cont de faptul că acesta a fost desemnat drept candidat la funcţia de premier în 2009, când fostul PDL, partid care a fuzionat între timp cu PNL, era la guvernare.

Lucian Isar?

În acelaşi timp, deşi vehiculată, nominalizarea lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, ar fi exclusă, conform surselor citate.

Economistul Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Relaţia cu mediul de afaceri în Guvernul Ponta, ar fi fost considerat una dintre propunerile cele mai potrivite pentru Consiliul de Administraţie al BNR dacă, în ultima perioadă, nu ar fi ridicat o serie de teme împotriva acestei instituţii.

Isar i-a acuzat recent pe cei de la BNR că ar fi încasat bonusuri în urma împrumutului contractat de România de la Fondul Monetar Internaţional, criticându-l şi pe pagina personală de blog pe guvernatorul Isărescu.

Şi Florin Cîţu este apreciat

De apreciere în cercurile liberale se bucură analistul economic Florin Cîţu, care, fiind licenţiat în macroeconomie aplicată la Grinnell College şi Iowa Sate University, a lucrat ca economist al Băncii Naţionale a Noii Zeelande.

Cîţu a mai lucrat la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar în 2006-2011 a fost angajat la ING ca economist şef şi director de trezorerie. Numele acestuia circulă printre propunerile venite „la cald“, după episodul Bogdan Olteanu, însă, deşi este un apropiat al unor lideri influenţi în PNL, Cîţu s-a dovedit un critic perseverent al politicilor BNR, cu comentarii acide la deciziile luate de aceasta.

Toate aceste variante testează deocamdată piaţa în cadrul PNL şi nu numai, dar există şi liberali mai sceptici care se tem că social-democraţii nu vor respecta algoritmul politic şi se vor implica în numirea înlocuitorului lui Olteanu.

„PSD are majoritate în Parlament şi nu excludem ipoteza să profite de această majoritate ca să impună o persoană susţinută tot de acest partid“, au declarat pentru Profit.ro surse din PNL.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite