Piperea: „Băncile să nu se plângă la FMI dacă au clauze abuzive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la Adevărul Live, avocatul Gheorghe Piperea a explicat de ce băncile sunt cele care trebuie să-şi asume contractele de creditare cu clauze abuzive, şi nu clienţii – cum spusese guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Pentru a exista legalitate deplină şi clientul să-şi asume ceea ce a semnat, trebuie ca însuşi contractul semnat să fie legal. Or, contractul cu clauze abuzive nu este legal din start, deci trebuie asumat de bancă, nu de client. Iar tu, ca bancă, nu te duci să te plângi la BNR sau la FMI, pretinzând că rişti să ai pierderi, ci te execuţi imediat şi corectezi clauzele abuzive“, a spus Piperea.

Mai mult decât atât, Piperea a afirmat că nu-şi explică de ce toate băncile s-au coalizat împotriva acţiunii de desfiinţare a clauzelor abuzive, câtă vreme sunt doar două-trei bănci cu astfel de probleme.

De ce băncile care nu au încheiat astfel de contracte nu ies să se apere, să se delimiteze de cele în cauză?“, se întreabă Piperea.

Avocatul a precizat că există 10.000 de păgubiţi, din care 2.000 au semnat deja adeziuni în vederea declanşării unui proces colectiv împotriuva clauzelor abuzive.

Oltchimul, „stors ca o lămâie“

Un alt subiect atacat de Gheorghe Piperea la Adevărul Live – în calitatea sa de administrator judicial al Oltchim – este situaţia combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea.

Oltchimul este stors ca o lămâie între două vagoane de tren. Pe de-o parte, furnizorii aduc materie primă la preţuri exorbitante, iar de cealaltă parte sunt traderii care oferă preţuri bune pentru ei, nu pentru Oltchim. Vinovaţii se ştiu, îi ştie şi DIICOT, îi ştie şi DNA, în septembrie vom declanşa acţiunile de recuperare a prejudiciilor", a spus avocatul.

Băncile nu spun „noi nu avem clauze abuzive“, ci „avem pierderi dacă se recuperează aceste clauze abuzive“. Gheorghe Piperea avocat  
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite