Piaţa românească de lentile şi ochelari va creşte cu 30% în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din produse provin din import, iar mărcile occidentale încep să se impună, inclusiv cele contrafăcute În România, piaţa de optică şi optometrie este estimată la 40

Peste 90% din produse provin din import, iar mărcile occidentale încep să se impună, inclusiv cele contrafăcute

În România, piaţa de optică şi optometrie este estimată la 40 milioane de euro. Potrivit preşedintelui patronatului Optica, Mircea Tătar-Moisescu, piaţa românească este în plină expansiune, dar trebuie remarcat faptul că, în prezent, peste 90% din produsele vândute sunt de import.

Practic, în România, IOR Bucureşti şi Interoptic Timişoara sunt cei doi jucători interni pe piaţa producătorilor de lentile, iar Lenscris Bucureşti este singura societate care fabrică rame pentru ochelari. Aceasta a rămas pe piaţă din ambiţia familiei Cristescu de a menţine în viaţă o afacere pornită în 1947, când în Capitală s-a deschis primul atelier de fabricat balamale pentru ochelari.

Dinamica vânzărilor începe să scadă

Vânzările de ochelari şi lentile de contact creşte de la un an la altul. În 2005, s-a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii cinci ani, cu peste 35%, iar în 2006 vânzările au fost cu 30% mai mari faţă de anul precedent. Pentru anul în curs, preşedintele patronatului Optica speră ca dinamica vânzărilor să rămână la acelaşi nivel, de 30%, dar pentru anul viitor majorarea pieţei nu va depăşi 25-27%. Specialiştii în marketing spun că se poate vorbi de o explozie a pieţei, provocată în primul rând de creşterea nivelului de trai al românilor. Apoi, vizitarea ţărilor occidentale le-a cultivat românilor gustul de a avea ochelari la modă, a căror formă este semnată de designeri renumiţi. Şi faptul că, încet-încet, populaţia este tot mai informată, mai ales cea din mediul rural, se reduce piaţa gri şi cea neagră din domeniu, reducându-se fenomenul de a merge în bazar pentru a-ţi cumpăra ochelari de vedere prin metoda "încercării".

Un factor care frânează creşterea vânzărilor rămâne nivelul redus al salariilor din acest sector, comparativ cu cele din Uniunea Europenă, dar şi invazia contrafacerilor şi existenţa aşa-zisei "optici mobile".

Nelu Cozer, prim-vicepreşedinte al patronatului Optica, spune că este inacceptabil să nu existe o protecţie fiscală pentru firmele din domeniu: "Deşi este o meserie medicală, cu toate implicaţiile ce decurg din aceasta, suntem trataţi la fel ca orice societate care vinde la tarabă. Nu este firesc, cu atât mai mult cu cât cei care activează în domeniu se confruntă cu o birocraţie mai agresivă. Pentru a funcţiona trebuie, pe de o parte, să ai autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii, dar trebuie să ai aviz şi de la primărie, ca la orice comerciant". Un alt motiv de supărare pentru cei din patronatul Optica este permiterea de către autorităţi ca anumite firme să practice "optica mobilă".

Falsurile din China invadează România

Practic, reprezentanţii acestora merg la diverse instituţii şi societăţi unde acordă consultaţii gratuite angajaţilor în spaţii improprii, fără a avea o garanţie asupra calităţii, profitându-se de o lacună legislativă, neinterzicându-se explicit această activitate şi neexistând nicio autoritate desemnată pentru a da sancţiuni.

Prin Ucraina şi Republica Moldova, piaţa românească şi cea europeană este invadată de falsuri, care se vând la preţuri de nimic. De asemenea, ochelari "de marcă", contrafăcuţi, veniţi din China, ajung în România prin Constanţa, ne spune preşedintele patronatului Optica, Mircea Moisescu. Din acest motiv, populaţia - în special cea cu venituri reduse - nu merge la magazinele specializate, ci preferă ochelari contrafăcuţi. Elena Cristescu, manager al Grupului Cris, unic importator pentru 30 de producători de ochelari din Europa şi de peste ocean (printre care Versace, Dolce&Gabbana, DKNY, Chanel, Prada, Esprito, Burberry etc.), spune că a vândut, anul trecut, aproximativ 200.000 de perechi de ochelari, iar pentru acest an speră să vândă cu 40% mai mult. "În mod cert, dacă nu ar fi existat marfa falsificată, aveam rezultate financiare mai bune. Dar, un fals se vinde cu 5 euro (20 de lei), iar o pereche de ochelari de firmă costă de la 200-250 de euro, până la 1.500 de euro. Salonul naţional de optică şi optometrie - cel mai important eveniment în domeniu - s-a desfăşurat la Braşov, la sfârşitul săptămânii trecute, aflându-se la cea de-a şasea ediţie. Cu acest prilej, cei mai importanţi producători, importatori şi distribuitori români de lentile şi rame de ochelari, de vedere sau de soare, lentile de contact, precum şi aparatură specifică opticii şi optometriei şi-au prezentat produsele, precum şi noile linii de modă pentru 2007-2008.

Puncte tari

- piaţa românească are un potenţial mare de creştere cantitativă şi calitativă

- industria autohtonă este pregătită pentru a asimila orice este nou în domeniu, produsele respective fiind disponibile în scurt timp şi în România

Puncte slabe

- puterea de cumpărare scăzută a majorităţii populaţiei

- concurenţa neloială a comercianţilor de pe piaţa gri şi neagră în domeniu

- lipsa unei legislaţii care să stabilească statutul profesiei de optician şi optometrist

Optica nu se regăseşte în codul CAEN!

O altă nemulţumire a firmelor de profil este inexistenţa unui cod CAEN specific activităţii, motiv pentru care nici nu se poate stabili o statistică exactă a activităţii din domeniul opticii şi optometriei. "3341 este codul de producţie, dar asimiliat pentru orice tip de aparatură: medicală, fotografică, militară etc.), 5248 este folosit pentru cei care fac comerţul cu lentile, dar cu menţiunea că fac parte din aceeaşi categorie cu toţi cei care practică comerţul cu amănuntul, în magazine specializate, al "altor produse", pornind de la computere, jucării, machete şi terminând cu arme, combustibili etc., iar codul 8514 este cel pentru activităţi medicale, care poate include activitatea infirmierelor, moaşelor, a masajului medical, acupunctura, medicina naturistă, cabinetele medicale, azilurile de bătrâni, băncile de sânge, de spermă, de organe pentru transplant ş.a.m.d. Nu poţi să laşi funcţionarea opticii şi optometriei amestecată în această harababură", a mai spus Nelu Cozer.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite