Peste 19.000 de prosumatori au primit avize de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice

0
Publicat:

Peste 19.000 de noi beneficiari ai programului "Casa Verde Fotovoltaice" au primit aprobarea de instala panouri fotovoltaice, au anunţat, vineri, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi Ministerul Mediului.

Casă cu mansardă pe care sunt montate foarte multe panouri fotovoltaice
Peste 19.000 de prosumatori au primit avize de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice

"Am publicat, astăzi, încă o listă cu beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice înscrişi în sesiunea din 2023. Avem până acum peste 19.000 de noi viitori prosumatori care au primit aprobarea de a instala panourile fotovoltaice. Depunem toate eforturile ca bugetul AFM să fie aprobat cât mai repede de către Guvernul României, astfel încât să putem publica toate dosarele declarate eligibile de către instalatori", a precizat, într-un comunicat de presă, preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a punctat: "Interesul pentru Casa Verde Fotovoltaice este extrem de mare şi în acest an când avem un buget record de 2 miliarde de lei pentru persoane fizice. La acestea se adaugă 250 de milioane de lei pentru unităţi de cult şi instituţii publice din domeniul asistenţei sociale".

"Aşa cum am mai spus, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România", a adăugat el.

Durata de implementare a fiecărui proiect aprobat este de 12 luni de la data publicării listei.

Lista dosarelor acceptate în cadrul acestui program este publicată pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului "Casa Verde Fotovoltaice" - sesiunea 2023.

Instituţia precizează că durata de implementare a proiectului acceptat este de 12 luni de la data publicării listei.

Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică - "Casa Verde Fotovoltaice" a fost deblocată pe data de 23 ianuarie 2024, astfel că solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului au la dispoziţie 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul platformei puse la dispoziţie de AFM.

Potrivit datelor transmise de Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), aproximativ 25.000 de solicitaţi nu au reuşit să selecteze un instalator până la data suspendării programului.

AFM precizează că instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul "în verificare conformitate şi eligibilitate", determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum cinci zile, calculat de la data de 23 ianuarie 2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a anului trecut, după ce o societate din Bihor a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

La finele aceluiaşi an, reprezentanţii Ministerului Mediului au ajuns la o înţelegere cu această societate, care şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite