Peste 19 milioane de euro disponibili în 2017 pentru investiţii prin PNDR pentru Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării - patrimoniu natural unic
Delta Dunării - patrimoniu natural unic

Solicitanţii de fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală din zona ITI Delta Dunării au la dispoziţie în anul 2017 peste 19 milioane de euro pentru implementarea proiectelor de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale deschide începând din 13 februarie 2017 sesiunile de depunere a proiectelor de investiţii pentru zona ITI Delta Dunării (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării). Sesiunea continuă de primire a cererilor de finanţare a proiectelor este deschisă în intervalul 13 februarie 2017– 12 noiembrie 2017.

Fondurile repartizate conform celor 3 submăsuri

Dintre cele 19 milioane de euro disponibile, 10 milioane de euro sunt alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, 8,5 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole şi alte 800.000 de euro pentru procesarea produselor pomicole.

Cele 10 milioane de euro alocate pentru instalarea tinerilor fermieri presupun o rată a sprijinului de 100% din investiţie. Pot beneficia de această finanţare persoanele fizice şi asociaţii unici sau majoritari ai SRL-urilor cu vârsta de până la 40 de ani. În cadrul acestei submăsuri de finanţare, sprijinul financiar pe care îl poate primi un beneficiar este cuprins între 40.000 şi 50.000 de euro.

Sprijinul pentru investiţiile in procesarea/marketingul produselor din sectorul agricol în zona ITI Delta Dunării, în valoare de 8,5 milioane de euro, este destinat investiţiilor ce au ca scop înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de procesare şi comercializare, introducerea de noi tehnologii în procesare, aplicarea măsurilor de protecţia mediului şi creşterea numărului de locuri de muncă. Astfel, pentru un proiect se pot obţine până la 2,5 milioane de euro, în funcţie de tipul beneficiarului şi investiţia propusă, beneficiarul putând să obţină o rată a sprijinului public nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor.

Restul de 800.000 de euro sunt alocaţi pentru procesarea produselor pomicole din zona ITI Delta Dunării, având rolul de a sprijini financiar investiţiile în unităţile care procesează materia primă provenită din sectorul pomicol. Rata sprijinului public nerambursabil pentru această submăsură de finanţare va fi de 50% din totalul cheltuielilor pentru IMM-uri şi de 40% pentru întreprinderi mari.

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării

Din momentul deschiderii apelului de proiecte cu alocare distinctă pentru teritoriul aferent ITI, solicitanţii din arealul vizat de Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării vor putea depune proiecte exclusiv în cadrul sesiunii aferente anului 2017, se anunţă în comunicatul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării asigură echilibrul între protejarea patrimoniului natural unic al Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării şi dezvoltarea socio-economică, venind în întâmpinarea aspiraţiilor locuitorilor zonei prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, crearea unor oportunităţi economice mai bune şi o valorificare adecvată a patrimoniului natural şi cultural.

În prezent, Delta Dunării se confruntă cu limitări severe în ceea ce priveşte productivitatea agricolă, ca o consecinţă a calităţii scăzute a resurselor de sol, a condiţiilor climatice aspre şi a densităţii scăzute a populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite