Pentru 50% dintre români, acoperirea cheltuielilor de bază este principala preocupare financiară

0
Publicat:

Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul salariilor (40%) şi sănătatea fizică (38%), relevă rezultatele studiului MKOR Employee Sentiment, dat vineri publicităţii.

foto portofel cu bani
Foto: Pixabay

Studiul a urmărit analiza comparativă între anii 2022 şi 2023, împreună cu perspectivele pe care le au angajaţii români pentru 2024 şi a reieşit că salariaţii din România se confruntă cu o serie de provocări cu privire la condiţiile de muncă şi la evoluţia carierei lor, pe măsură ce mediul profesional evoluează şi se adaptează la schimbările socio-economice şi tehnologice.

Ne-am dorit să aflăm ce planuri şi aşteptări au angajaţii, dar şi îngrijorările lor în plan personal. În cadrul acestui studiu, analizăm retrospectiv anul 2023 din perspectiva angajaţilor, prin prisma unor indicatori cheie: siguranţă, aspecte financiare, oportunităţi de creştere, volum de muncă, flexibilitate şi dinamica echipei. Conform datelor analizate, piaţa muncii a fost marcată de o serie de tendinţe contrastante care au afectat direct experienţa angajaţilor în 2023”, a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Incertitudinea în cadrul pieţei muncii a înregistrat o creştere de 8% faţă de 2022, dar şi volumul de muncă a crescut cu 8% pentru 49% dintre angajaţi, în special pentru Millennials şi persoanele cu venituri mari.

Raportat la creşterile salariale şi ale beneficiilor, 4 din 10 angajaţi au primit măriri în 2023, fiind în creştere cu 7% faţă de 2022, mai ales pentru Millennials şi angajaţii full-time.

În ceea ce priveşte evoluţia profesională, 24% au beneficiat de oportunităţi de dezvoltare (traininguri, promovare etc.), în special femeile, angajaţii part-time şi cei din Generaţia Z.

Conform studiului, 2 din 10 angajaţi şi-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni. Factorii principali care le influenţează angajaţilor decizia de schimbare a locului de muncă sunt: venituri mai mari (80%), mai multe beneficii extrasalariale (37%) şi siguranţa jobului (33%). Astfel, 8 din 10 tineri şi-ar schimba jobul pentru un venit mai mare, mai ales bărbaţii, cei peste 26 ani şi părinţii cu copii minori.

Pentru Generaţia Z, flexibilitatea este mai importantă, iar tinerii nu sunt dispuşi să negocieze acest aspect. În acest sens, 7 din 10 tineri preferă să lucreze de acasă sau remote, iar 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puţin trei zile pe săptămână.

Opt din 10 tineri spun că principala motivaţie pentru a-şi schimba locul de muncă este o propunere financiară mai competitivă. Programul de muncă flexibil (37%) şi oportunităţile de avansare în carieră (27%) sunt următoarele cele mai importante criterii. În medie, tinerii se aşteaptă să rămână în aceeaşi poziţie un an până să fie promovaţi.

Referitor la evoluţia pieţei muncii din România, aşteptările sunt pesimiste. 7 din 10 persoane consideră că numărul şomerilor va creşte în 2024, iar 3 din 10 persoane cred că situaţia organizaţiei unde lucrează se va înrăutăţi în 2024. În acelaşi timp, 54% spun că au o echipă stabilă şi au rămas alături de acelaşi număr de colegi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite