OMV primeşte de la Gazprom o cantitate de gaze naturale cu 70% mai mică decât ceea ce a comandat

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Grupul energetic austriac OMV a anunţat luni că primeşte de la gigantul rus Gazprom o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 70% mai mică decât ceea ce a comandat, relatează Reuters şi AFP.

„OMV a fost informat de Gazprom despre o diminuare a aprovizionării cu gaze naturale, ceea ce se traduce astăzi printr-o diminuare cu 70% a volumelor care ajung la terminalul de la Baumgarten", unul dintre principalele hub-uri de gaze din Europa Centrală, a informat compania austriacă într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

Austria este puternic dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, de unde obţine aproximativ 80% din necesarul său de gaze. Însă, de la mijlocul lunii iunie, livrările de gaze ruseşti spre Austria au fost reduse la aproximativ jumătate din cantitatea convenită.

Dacă umplerea depozitelor de gaze va continua, în ciuda reducerii livrărilor, aceasta depinde de consumul zilnic şi de achiziţiile suplimentare de pe piaţa spot, a declarat purtătorul de cuvânt al OMV, Andreas Rinofner.

Potrivit acestuia, informaţii cu privire la cantităţile de gaze livrate efectiv şi cantitatea depozitată sunt cunoscute doar cu o zi sau două mai târziu.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. 

Tot luni Gazprom a oprit livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele ruseşti până în Germania.

Motivul oficial al sistării gazelor îl reprezintă „lucrările de mentenanţă”, programate a avea loc timp de zece zile, în perioada 11-21 iulie. Guvernele şi companiile europene sunt îngrijorate că oprirea ar putea dura însă mai mult, din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

Prin Nord Stream 1 sunt transportate anual, pe sub Marea Baltică, 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania.

Luna trecută, Rusia a redus cu 40% livrările de gaze către Germania prin Nord Stream invocând lipsa compresoarelor de la Siemens necesare asigurării unui volum de 167 de milioane de metri cub de gaz pe zi. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri