OMV Petrom continuă să ţină investiţiile pe hold. Compania a raportat un profit mai slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christina Verchere, director general OMV Petrom
Christina Verchere, director general OMV Petrom

OMV Petrom a raportat un profit în scădere anul trecut şi încă ţine „pe hold” investiţiile la Marea Neagră, afirmând că, deşi salută modificările la Ordonanţa 114, aşteaptă în continuare schimbări la legea offshore.

Pofitul net al OMV Petrom a fost de 3,635 miliarde lei în 2019, în scădere cu 11% faţă de rezultatul de 4,078 miliarde lei în anul precedent. Valoarea vânzărilor consolidate a crescut în anul 2019 cu 13% comparativ cu anul 2018, până la 25,48 miliarde de lei, determinată, în principal, de volume de vânzări mai mari de gaze naturale şi produse petroliere. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 5%, până la 4,57 miliarde de lei, reflectând mediul nefavorabil pentru cotaţiile ţiţeiului şi al marjei de rafinare

Investiţiile au însumat 4,23 miliarde de lei, iar contribuţia la bugetul de stat al României în perioada ianuarie – decembrie 2019 a fost de 11,9 miliarde de lei. Compania propune un dividend pentru anul 2019 de 0,031 lei/acţiune, în creştere cu 15%.

În ceea ce priveşte decizia de investiţie în Neptun Deep de la Marea Neagră, compania susţine că rămâne dornică să vadă acest proiect strategic dezvoltat şi că salută iniţiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piaţă liberalizată aduse de OUG 1/2020, prin care au fost reparate o parte din prevederile Ordonanţei 114. „Amendamente la OUG 114/2018 şi OUG 19/2019, care prevăd o revenire mai rapidă la o piaţă liberalizată, au fost deja implementate prin OUG 1/2020; modificările se referă la calendarul liberalizării preţurilor la gaze de la 1 iulie 2020 şi la electricitate de la 1 ianuarie 2021; de asemenea, contribuţia financiară de 2% către ANRE a fost eliminată de la 1 ianuarie 2020”, afirmă compania, în raportul anual.

Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, compania susţine că sunt necesare schimbări la legea privind activităţile offshore. „Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţiala pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. Conform declaraţiilor publice, autorităţile române lucrează la modificarea în parlament a Legii Offshore”, afirmă reprezentanţii producătorului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite