Numărul restanţierilor la bănci a scăzut puternic, până la nivelul minim al ultimilor şapte ani şi jumătate
0Numărul persoanelor fizice care înregistrează restanţe la bănci şi instituţiile financiare nebancare (IFN) a scăzut puternic în luna octombrie a acestui an, cu 83.439 faţă de luna septembrie, până la 611.613 de persoane, acesta fiind nivelul minim al ultimior şapte ani şi jumătate, potrivit datelor Băncii Naţională a României. Totuşi, această evoluţie a avut loc în contextul în care băncile au scos în afara bilanţului credite de 1,9 miliarde lei.
Numărul de restanţieri persoane fizice a fost de 695.052 în luna septembrie şi de peste 750.000 în luna august. Recordul din acest an a fost înregistrat în luna iunie, când 754.228 de debitori aveau peste un milion de restanţe la bănci şi la INF-uri.
Potrivit datelor BNR, datoriile totale ale debitorilor au scăzut cu 3,5% în octombrie, la 8,5 miliarde de lei, după o scădere de 19% în septembrie. Raportat la luna septembrie, valoarea restanţelor a scăzut doar la creditele în lei, în timp la la creditele în valută, restanţele au crescut uşor. Astfel, valoarea restanţelor în lei a scăzut de la 3,2 miliarde lei în septembrie până la 2,9 miliarde lei în august.
În cea ce priveşte restanţele înregistrate în euro, valoarea acestora a urcat în octombrie la 4,04 miliarde lei, de la 4,02 miliarde lei în septembrie. Creşterea a provenit integral din deprecierea leului în raport cu euro, cu 0,9% în octombrie faţă de septembrie. Şi restanţele înregistrate la creditele în franci elveţieni au urcat în octombrie până la 1,54 miliarde lei, de la 1,51 miliarde lei în luna precedentă.
Scăderea credielor restante a fost generată în principal de scoaterea în afara bilanţului a unui volum de 1,86 miliarde de lei de credite restante, arată datele BNR.