Numărul beneficiarilor de ajutor social s-a majorat cu peste 4.500 de persoane în luna noiembrie

0
Publicat:

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, în luna noiembrie 2023, de 165.343 de persoane, cu 4.586 mai multe faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

foto bancnote lei
Numărul beneficiarilor de ajutor social s-a majorat cu 4.586 în noiembrie Foto: Shutterstock

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj, unde 10.665 de cetățeni beneficiază de o formă de ajutor social din partea statului, Bacău, cu 9.002 de beneficiari, Teleorman, cu 7.899 de beneficiari şi Buzău, cu 7.727 de beneficiari, iar cei mai puţini în Bucureşti (271) şi în judeţele Ilfov (866) şi Timiş (1.373).

Suma medie plătită în luna noiembrie de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 300,53 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 49,7 milioane de lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (398,70 lei), Covasna (373,68 lei), Braşov (365,97 lei) şi Mureş (363,09 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. 

În plus, venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite de la data de 1 ianuarie 2024 de Venitul Minim de Incluziune, ajutor social care va reduce birocrația la nivel național și va majora beneficiile pe care le pot avea cetățenii care primesc acest ajutor. 

Ministerul precizează că în acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. „Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, subliniază Simona Bucura-Oprescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite