Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu efectuează zilele acestea o vizită în Emiratele Arabe Unite, principalele teme de discuție fiind legate de atragerea investițiilor în România.

Avion Tarom la decolare
Guvernul v rea să atragă investitori pentru Tarom

Oficialii români vor discuta joi, în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), despre consolidarea componentei economice, printre subiectele abordate numărându-se şi o posibilă colaborare pentru revigorarea companiei aeriene Tarom.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că joi vor avea loc discuții pentru atragerea investitorilor în  Tarom și noul terminal de la Otopeni.

Potrivit acestora, se ia în calcul atragerea companiei aeriene Emirates în acționariatul companiei românești, negociindu-se ca Tarom să aibă cel puțin 51% din acționariat.

Sursele citate au afirmat că Emirates vrea să intre în Europa, iar Emiratele Arabe Unite sunt dispuse sa contribuie și la construirea unui nou terminal la Otopeni.

Amintim că Tarom e în procedură de reorganizare la Comisia Europeană până în 2026 și așteaptă aprobarea pentru un ajutor de 80 de milioane de euro. În 2022, TAROM a marcat o pierdere de 274,6 milioane de lei. 

Emirates este a patra cea mai bună companie aeriană din lume în anul 2023.

Ciolacu: România continuă să atragă investitori emiratezi

Delegația condusă de premierul Marcel Ciolacu se deplasează în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18-19 aprilie, principalele discuții vizând consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investițiilor emirateze.

Prim-ministrul are programată o întrevedere cu Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan, președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, cu alți înalți oficiali emiratezi, cu reprezentanți ai unor companii relevante din Emiratele Arabe Unite, precum și cu membri ai comunității de români.

Agenda vizitei include, de asemenea, o întâlnire în plen a delegațiilor, prilej cu care va avea loc un schimb de documente bilaterale în domenii de interes comun.

Ne dorim să întărim relațiile de colaborare cu Emiratele Arabe Unite, din perspectivă politică și economică. România continuă să atragă investitori emiratezi în infrastructura aeriană, modernizarea și extinderea Aeroportului Otopeni fiind un proiect viabil al colaborării noastre. Proiectele în domeniile digitalizării, energiei și agriculturii corespund, de asemenea, intereselor noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la obiectivele pe care delegația română și le-a propus pentru această vizită.

Prim-ministrul României va fi însoțit de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu. Miniștrii care fac parte din delegație vor avea întrevederi oficiale cu omologii din Emiratele Arabe Unite.

Infrastructura mare de transport, subiect de discuție și în Qatar

Miercuri, oficialii guvernamentali au discutat cu omologii și investitorii din Qatar. „Pentru domeniul aerian avem în vedere colaborări cu potențiali finanțatori, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaționale”, a afirmat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în urma discuțiilor purtate la Doha despre colaborarea dintre autoritățile române și cele qatareze în domeniul infrastructurii mari de transport.

„România este interesată de un parteneriat și de atragerea finanțărilor pentru toate sectoarele de transport.

Pentru Portul Constanța ne dorim îmbunătățirea performanțelor manageriale și de control.

Sectoarele feroviar și rutier au reprezentat puncte de interes pe agenda discuțiilor, inclusiv din perspectiva conexiunilor între Marea Baltică- Marea Neagră- Marea Mediterană.

Partea qatareză s-a arătat interesată de potențialul strategic al României și s-a decis constituirea unui comitet de lucru bilateral care să analizeze proiectele şi oportunitățile de investiții”, a adăugat Grindeanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite