Noi modificări fiscale din 2025: ce se întâmplă cu e-Factura, e-TVA și e-Transport
0O serie de modificări fiscale sunt propuse de Ministerul Finanțelor într-un nou proiect pus în dezbatere publică, principalele noutăți fiind legate de e-Factura, e-TVA și e-Transport.
„Ținând cont de obiectivele avute în vedere la implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum și a sistemului informatic naţional RO e-TVA și în considerarea solicitărilor repetate ale mediului de afaceri din perspectiva cerințelor de conformare care privesc cele două sisteme informatice, este imperios necesară adoptarea urgentă a unor măsuri pentru îmbunătățirea funcționării acestora, orice întârziere putând periclita atingerea obiectivelor urmărite cu consecințe în ceea ce privește asigurarea conformării contribuabililor”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
CNP-ul din e-Factura devine opțional
Una dintre noutăți privind noile măsuri fiscale în privința e-Factura prevede faptul că identificarea prin CNP este opțională. Astfel, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
De asemenea, documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național RO e – Factura doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În plus, se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale).
Se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
Se institutie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
Amânare la e-TVA
Proiectul propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Impozitul pe profit
În ceea ce privește impozitul pe profit, vor fi exceptați contribuabilii care datorează impozite specifice pe cifra de afaceri (instituții de credit, persoane juridice din domeniul petrolier) de la impozitul minim pe cifra de afaceri întrucât potrivit noilor prevederi legale aprobate de Parlament acestea datorează impozit specific pe cifra de afaceri (nu pot plăti două tipuri de impozite).
Impozitul pe venit
La capitolul impozit pe venit proiectul prevede reglementarea unor dispoziții privind calculul și declararea impozitului pe venit în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, în situația în care venitul este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție, utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract.
În acest caz nu mai poate fi aplicată reținerea la sursă a impozitului pe venit astfel cum a fost introdusă cu anul 2024, sarcina privind îndeplinirea obligațiilor fiscale revenind proprietarului, și nu plătitorului de venit, prin Declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Se clarifică regimul fiscal aplicabil în cazul veniturilor din pensii obținute din străinătate, în sensul că acestea se supun impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului impozabil lunar stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.
e-Transport
Proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.