Noi estimări privind declinul economiei ruse. „Efectele sancţiunilor, ale exodului companiilor şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Economia rusă se va contracta cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, deoarece efectele sancţiunilor occidentale, ale exodului companiilor, „migraţiei creierelor" ruseşti şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice, se arată într-un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în raportul privind situaţia economiei Rusiei în urma invadării Ucrainei în 24 februarie, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că probabil sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite.

Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la „dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii", le-a spus jurnaliştilor Elina Ribakova, adjunctul economistului şef al IIF, informează Agerpres.

Oficialul a adăugat: „Aceasta este cifra pe care o estimăm în privinţa distrugerii lanţurilor valorice din ultimii 15 ani", iar, dacă Europa nu va mai fi dependentă de exporturile ruseşti de energie, pe termen mediu economia Rusiei va fi şi mai mult lovită.

Deşi economia rusă încetineşte semnificativ şi puterea de cumpărare a populaţiei s-a redus, creşterea preţurilor la gaze şi ţiţei - principalele exporturi ale Rusiei - a majorat excedentul de cont curent al ţării în ultimele luni la un nivel record.

Ribakova a explicat că excedentul, precum şi aprecierea rublei după prăbuşirea iniţială, nu ar trebui să fie din greşeală apreciate ca dovezi ale evoluţiei peste aşteptări a economiei Rusiei.

În timp, impactul sancţiunilor va şi mai puternic, în special dacă Europa reduce semnificativ importurile ruseşti de energie, deşi va fi nevoie de luni de zile, dacă nu de ani, a apreciat oficialul IIF.

IIF estimează că formarea brută de capital fix în Rusia ar urma să scadă cu 25% în 2022, importurile cu 28% şi exporturile cu 25%.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că, potrivit noilor estimări, economia ţării se va contracta cu până la 10% în 2022.

La sfârşitul lunii mai, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE.

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului, „acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război şi punând o presiune maximă asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze conflictul”, a scris atunci pe Twitter Charles Michel, preşedintele Consiliul European.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului European, pachetul de sancţiuni va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere livrate din Rusia către statele membre, însă va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă. Preşedintele Consiliului a afirmat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite