„Mitul vitezei chinezești, spulberat în România”. Când va fi gata lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, construit de o firmă din China

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația Pro Infrastructură susține marți, 27 mai, că lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord nu va fi gata în anul 2025, deși a fost promis de CNAIR și de Ministerul Transporturilor.

Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord Foto: Asociația Pro Infrastructură/Facebook
Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord Foto: Asociația Pro Infrastructură/Facebook

Mitul vitezei chinezești a fost încă o dată spulberat în România”, se arată într-o postare publicată de Asociația Pro Infrastructură pe pagina sa de Facebook.

După isprava deloc măgulitoare de pe Centura Zalău, care nici acum nu este gata, se mai rupe o dată mitul mobilizării legendare chinezești. Deși vorbim de două companii diferite, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) la București, respectiv Sinohydro la Zalău, ambele sunt controlate de mâna lungă a statului chinez care în 2021 a primit interzis la licitațiile din România și, prin urmare, nu are nicio motivație să-i dea bice în teren”, mai menționează Asociația.

Aceștia susțin că a devenit o „certitudine” că lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord nu va fi gata în anul în curs.

Ritmul nu este nici pe departe suficient. Optimist, e posibilă deschiderea traficului cam într-un an de zile, dincolo de termenul contractual din februarie 2026. Dar în scenariul pesimist ajungem (mult) în vara 2026 dacă antreprenorul nu reușește o mobilizare bună. Progresul fizic ce poate fi observat de la o filmare la asta este (foarte) slab și constructorul își mută echipele dintr-o parte într-alta a șantierului, pe modelul brevetat de turcii de la Alsim Alarko și de grecii de la Aktor în apropiere, pe sectoarele sudice ale A0. Nu există fluență în etapele de execuție, unele puncte avansează apoi stagnează aparent inexplicabil. Hei rup, stop, reconfigurare traseu”, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Contractul pentru cei 8,6 kilometri dintre DN3 (Pantelimon) și DN2 (Afumați) a fost semnat cu firma China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) în 16 martie 2023, având ordin de începere emis în 22 mai 2023. Lucrarea prevede 12 luni de proiectare și 18 de execuție.

Abia în 06.08.2024 s-a emis a doua autorizație de construire aferentă restului lotului, mai bine de 6 kilometri, anterior fiind autorizată doar zona nodului cu DN2. Așadar, termenul de finalizare actualizat este prima parte a lunii februarie 2026”, potrivit sursei citate.

Stadiul lotului 1 al Autostrăzii A0 Nord

De asemenea Asociația Pro Infrastructura a mai precizat că Autostrada A0 Nord A1-DN1 începe să arate a șantier: „După emiterea autorizației de construire în 23 ianuarie 2025 pentru o mare parte din lucrări și startul ratat din prima parte a primăverii, lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord adjudecat de asocierea Pizzarotti-Retter începe să arate a șantier”.

Aceștia atrag, însă, atenția că acest lucru nu este suficient. „Așteptăm noi forțe în teren ca să și devină realitate promisiunea celor doi antreprenori că vor da în folosință ultima verigă a inelului de 100 kilometri din jurul Capitalei până la sfârșitul anului viitor. Contractul a fost semnat în 20.09.2023, are ordin de începere din 16.10.2023 și prevede 12 luni de proiectare și 22 de execuție. Având în vedere că autorizația de construire a venit în 23.01.2025, termenul de finalizare este noiembrie 2026. Italienii de la Pizzarotti vor executa lucrările de drum pe segmentul vestic, între DJ601A (Bâcu) și DN1A (Mogoșoaia/Buftea), iar românii de la Retter se vor ocupa de secțiunea dintre DN1A și limita cu lotul 2 (la sud de Corbeanca) și tot ei vor face toate cele 10 structuri de pe toți cei 17,5 kilometri ai tronsonului”, mai menționează sursa citată.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite