Ministrul Digitalizării, despre licenţele 5G: Ne dorim un ritm cât mai alert pentru extinderea acestei reţele. Operatorii spun că au costuri adiţionale importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi seară, că statul român îşi doreşte un ritm mai alert pentru extinderea reţelei 5G, dar operatorii au anunţat că au costuri adiţionale pentru acest proiect, astfel că se aşteaptă ca aceştia să caute sprijin la statul român, conform news.ro.

Sebastian Burduja a declarat, joi seară, la Digi24, că întârzierea licenţelor 5G ar însemna ca România să piardă avantajele competitive faţă de ţări din UE, el fiind întrebat când va fi gata licitaţia pentru licenţele 5G.

”Ne dorim un ritm cât mai alert pentru extinderea acestei reţele, pentru a ajuta procesul de dezvoltare, pentru România. Acesta este un deziderat pe care îl avem. De asemenea, dacă întârziem foarte mult acest proces, România îşi va pierde unul dintre avantajele competitive pe care le are, în raport cu alte state din Uniunea Europeană şi anume o viteză foarte bună şi  un cost redus al acestor servicii”, a declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a mai precizat că este de luat în seamă şi aspectul de securitate geo-politic.

”Sunt mai multe aspecte de luat în seamă. Este şi  aspectul de securitate în contextul geo-politic, ştim bine, este legea 5G care obligă, într-un interval de timp, 5 respectiv 7 ani, înlocuirea anumitor componente care nu sunt considerate sigure, care păstrează anumite vulnerabilităţi, în funcţie de locul lor de proveninenţă. În momentul în care România a obligat operatorii să facă acest  lucru, operatorii au venit şi au spus că au costuri  adiţionale şi este normal să le aibă şi atunci ei îşi fac nişte analize, ce rentează să facă mai departe pe piaţa românească”, a declarat Burduja.

Sebastian Burduja a mai adăugat că veniturile operatorilor sunt reduse pe fiecare utilizator în parte. Acest lucru, comparativ cu pieţele europene.

”În general, venitul pe care operatorii din România îl au, pe fiecare utilizator, este destul de redus, în raport cu alte pieţe europene. Asta înseamnă că operatorii vor căuta un sprijin de la statul român. Dacă statul român îşi propune o accelerare a extinderii reţelei 5G, trebuie să fie pregătit, în contrapartidă, să  gândească măsuri de stimulare a operatorilor”, a mai declarat Burduja. 

Primele instituţii care ar trebui digitalizate

Sebastian Burduja a fost întrebat, joi seară, la Digi24, care sunt primele instituţii ce ar trebui digitalizate, el  afirmând că deja funcţionează Ghişeul.ro.

”M-aş uita mai degrabă unde este nevoia românului de a avea servicii publice digitale, moderne, eficiente. Aici avem câţiva candidaţi preferaţi, sigur că este vorba despre Ministerul Afacerilor Interne. Multe dintre actele de care avem nevoie depind  de ministerul de Interne. Este vorba de ANAF şi iarăşi interacţionăm cu ANAF pentru plata diverselor taxe, impozite şi ca persoane fizice şi  ca persoane juridice şi aici avem diverse soluţii, avem Ghişeul.ro, urmează aplicaţia Ghişeul.ro, deci  sunt anumiţi paşi care deja se fac”, a declarat Burduja.

Ministrul a subliniat că funcţionarii de la stat ar trebui să facă anumite pregătiri în domeniul digitalizării. 

”Toţi funcţionarii de la stat care au de lucru cu tehnologia şi treptat se va îndrepta acest procent spre 80-90, poate 100 la sută, sigur că vor trebui să facă astfel de pregătiri, categoric, pentru că degeaba vom avea tehnologii, dacă nu ştim să le folosim”, a declarat Burduja.

Sebastian Burduja a adăugat că există bani prin PNRR pentru pregătirea competenţelor digitale.

”Există bani şi din PNRR alocaţi pentru creşterea competenţelor digitale, în special la nivelul IMM-urilor, la nivelul firmelor, dar trebuie gândite programe şi pentru funcţionarii publici şi pentru cei care, de fapt lucrează cu date, cu infrastructura de date a statului român unde lucrurile trebuie protejate mai mult decât  în mediul privat”, a declarat Burduja. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite