Ministerul Finanţelor: Guvernul este ferm angajat în aplicarea consecventã a programului cu FMI, CE şi BM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României este ferm angajat în aplicarea consecventã a programului convenit cu FMI, Comisia Europeanã şi Banca Mondialã, aceasta fiind condiţia fundamentalã pentru menţinerea stabilitãţii macroeconomice, relansarea investiţiilor şi obţinerea unei creşteri economice sustenabile, aratã, vineri searã, Ministerul Finanţelor, dupã ce conducerea FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului de supraveghere preventivã încheia

O asemenea abordare a relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, caracterizatã prin predictibilitate şi transparenţã în deciziile autoritãţilor române, este de naturã sã consolideze credibilitatea externã a ţãrii, cu efecte favorabile asupra percepţiei României pe pieţele externe de capital.

La rândul lor, aceste evoluţii pozitive asigurã premisele pentru creşterea atractivitãţii României în raport cu investitorii autohtoni şi strãini, ceea ce va genera noi locuri de muncã, o creştere mai rapidã a produsului intern brut, consolidarea în continuare a finanţelor publice, soliditatea financiarã a ţãrii, sporirea puterii de cumpãrare a populaţiei şi un climat social stabil', precizeazã MFP.

Comitetul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri a şasea evaluare a performanţelor economice ale României în cadrul programului încheiat pe durata a 24 de luni (martie 2011- martie 2013).

Acordul este de tip preventiv, ceea ce înseamnã cã România nu intenţioneazã sã utilizeze linia de credit disponibilizatã de FMI în favoarea sa.

Urmare a acestei aprobãri privind programul economic al Guvernului României, FMI a acordat ţãrii noastre o nouã tranşã de 512,9 milioane euro.

Prin urmare, suma totala la care România are acces de la FMI se ridică, în prezent, la 3,2 miliarde euro.

'Comitetul Director al FMI a apreciat progresele înregistrate de România pe linia menţinerii stabilitãţii macroeconomice şi a aplicãrii reformelor structurale. Au fost îndeplinite toate criteriile de performanţã şi ţintele indicative, cu excepţia plafonului privind arieratele administraţiei centrale şi locale, pentru care s-a acordat o derogare', subliniazã MFP.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Urmãtoarea misiune de evaluare a economiei româneşti va avea loc dupã alegeri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite