Milioane de euro din drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul număr „Forbes România“,  de vineri, 23 decembrie, la chioşcuri
Noul număr „Forbes România“, de vineri, 23 decembrie, la chioşcuri

Zece bucureşteni au obţinut anul trecut 6 milioane de euro din drepturi de proprietate intelectuală. Cât câştigă statul din contribuţiile sociale la aceste venituri?

Decizia Guvernului de anul trecut de a introduce plata asigurărilor sociale şi în cazul veniturilor obţinute din drepturi de proprietate intelectuală a fost intens contestată. În lipsa unor argumentări, piaţa media din România a interpretat această decizie ca o răzbunare la adresa jurnaliştilor, în mod special. Nici explicaţia Executivului de la acea vreme nu a fost clară, premierul Emil Boc spunând doar că măsura nu este îndreptată înspre adevăraţii creatori şi artişti, ci împotriva celor care abuziv au folosit drepturile de autor. Dar nu s-au oferit date sau cifre oficiale care să justifice introducerea acestei măsuri. Câţi bani se strâng la buget ca urmare a impozitării acestor venituri? Acesta ar fi un alt răspuns ce nu a fost oferit la vremea respectivă de iniţiatorii legii.

Bani la buget

În lipsa tuturor acestor informaţii, cert este că veniturile obţinute numai în 2010, în România, de către contribuabilii români persoane fizice din drepturi de proprietate intelectuală nu sunt de neglijat. Potrivit informaţiilor solicitate de „Forbes România" şi furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti, cel mai mare astfel de venit net obţinut anul trecut în Capitală a depăşit un milion de euro. Nu au putut fi făcute publice alte date privind identitatea contribuabilului, acestea fiind supuse secretului fiscal, însă venitul nu a fost singular. Următorul se apropie de 900.000 de euro, iar în Top 10 al celor mai mari astfel de venituri obţinute în Capitală se mai află sume cuprinse între 328.000 de euro şi 736.000 de euro. Puteţi vedea Top 10 complet al celor mai mari venituri nete obţinute în 2010, în Bucureşti, din drepturi de proprietate intelectuală în noul număr al revistei „Forbes", pe piaţă din 23 decembrie.

Vezi pe forbes.ro mai multe detalii


Modalitate de impunere

Printre cei care obţin astfel de venituri se regăsesc artiştii, jurnaliştii, scriitorii, graficienii, cineaştii şi traducătorii. Veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele industriale, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, diverse tehnologii („know-how"), din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor.

Până în vara anului trecut, veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impozitau cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului brut, iar 40% din venit era deductibil (n.r. -  cheltuieli forfetare). Asupra venitului net se aplica renumita cotă de impozit de 16%, obţinându-se astfel impozitul datorat de persoana fizică, din care se scădeau sumele plătite anticipat în cursul anului. Se obţinea astfel o diferenţă de impozit de plată - sau, după caz, de restituit - pe baza deciziei de impunere de către organul fiscal competent.

În acest moment, este scutit de impozit doar 20% din venitul înregistrat, calculându-se totodată, pe lângă impozitul aferent, şi contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj, care echivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul.

Calculul, reţinerea şi virarea acestui impozit se face din august 2010 de către plătitorul de venit („angajatorul" beneficiarului), iar persoana fizică are obligaţia de a depune o declaraţie specială de venit până la data de 15 mai a anului următor celui în care s-a obţinut venitul. În această declaraţie se înscrie venitul net din drepturi de autor determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile aferente venitului (20% din venitul brut).

Fiscul, cu ochii pe drepturile de autor

La aproximativ un an după introducerea contribuţiilor sociale,  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că va verifica atent veniturile din proprietate intelectuală. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care obţin din această sursă echivalentul a 35.000 de euro trebuie să se înregistreze ca plătitori de TVA. Persoanele aflate în această situaţie trebuie să se înregistreze în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau a depăşit plafonul menţionat.

20% este cota scutită de impozit din totalul veniturilor realizate din drepturile de autor.

Mai puteţi citi în numărul 73 „Forbes România"

Campionii filmului. Câte ore i-ar lua unui om zdravăn la cap să numere cu voce tare până la 6.970? Dar de câte zile ar avea nevoie un om „sărit de pe fix" pentru a urmări la televizor 6.970 de filme artistice? Să punem mâna pe creion şi să socotim... audienţele filmelor din 2011!

Endava cea globală.
O companie cu suflu românesc şi sedii în Marea Britanie şi SUA încearcă să devină numărul unu între firmele de outsourcing din Europa de Est.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite