MFP: Agenţia Fitch a schimbat modul de evaluare, astfel că ratingul României pentru datoria în monedă locală pe termen lung a fost reaşezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) explică, într-un comunicat, de ce ratingul României pentru datoria în monedă locală pe termen lung a scăzut de la „BBB“ la „BBB minus“.

„Agenţia de rating Fitch a revizuit rating-ul aferent datoriei pe termen lung în monedă locală a României în sensul alinierii acestuia cu cel aferent datoriei pe termen lung în valută la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă“, arată MFP.
Pe lângă România, astfel de revizuiri au suferit şi rating-urile datoriei pe termen lung în monedă locală ale Poloniei, Republicii Cehe, Croaţiei, Bulgariei şi Islandei.

Alte ţări care aveau deja rating-urile pe termen lung în monedă locală şi valută aliniate la acelaşi nivel (de exemplu, Ungaria) nu au suferit modificări de rating în urma schimbărilor de metodologie.

Un nou rating al datoriei

De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de rating de ţară al României la BBB+ şi a introdus un nou rating al datoriei pe termen scurt în monedă locală, care este evaluat la fel ca cel al datoriei pe termen scurt în valută la nivelul F3.

„Decizia vine în urma schimbării metodologiei de evaluare a criteriilor de acordare a rating-urilor aferente datoriei în valută faţă de cele luate în considerare în cazul datoriei în monedă locală“, precizează MFP.

Modificarea de metodologie a condus, în cele mai multe situaţii, la o aliniere a celor două rating-uri ale datoriilor pe termen lung în monedă locală şi în valută, pentru acelaşi emitent suveran.

Ea are la bază o analiză cuprinzătoare a portofoliului de rating-uri suverane care evidenţiază faptul că, prin prisma evenimentelor de neplată (default) a celor două tipuri de obligaţii (datoriile pe termen lung în valută şi cele pe termen lung în lei), nu se justifică o diferenţiere a rating-urilor aferente.

Perspectiva favorabilă, contrabalansată de riscurile fiscale

Rating-ul BBB- alocat datoriei în monedă locală pe termen lung este bazat pe o perspectivă favorabilă a creşterii economice contrabalansată de riscurile fiscale asociate unei politici fiscale pro-ciclice în creştere şi de alegerile din noiembrie 2016.

În plus, o datorie externă netă superioară mediei suveranilor cu rating BBB, precum şi slăbiciunile economice structurale reprezintă în continuare constrângeri în evaluarea rating-ului de ţară.

Estimările Fitch privind deficitul bugetar raportat la PIB pentru 2016 şi 2017 (de 3%, respectiv 2,9%) rămân neschimbate faţă de cele de acum şase luni.

Agenţia atrage atenţia asupra presiunilor negative asupra sustenabilităţii fiscale pe termen mediu, ca urmare a reducerii considerabile a taxelor odată cu implementarea noului Cod Fiscal şi că unele iniţiative legislative pot conduce la deteriorarea poziţiei fiscale.

Perspectiva stabilă a rating-ului atribuită de agenţia de rating Fitch reflectă un echilibru între factorii care ar putea afecta în mod pozitiv sau negativ calificativele acordate de agenţie.

Cum s-a schimbat metodologia Fitch

Fitch a publicat pe 26 mai 2016 o nouă metodologie de evaluare, care are  în vedere trei elemente:
- acordarea ratingului pentru datoria pe termen scurt în monedă locală acelor emitenţi suverani pentru care se păstrează aceeaşi evaluare pentru datoria pe termen lung în moneda locală;
- revizuirea ratingului datoriei suverane pe termen scurt în monedă locală;
- modificarea corelării dintre nivelul actual al ratingului datoriei suverane pe termen lung în monedă locală şi cea pe termen lung în valută.

În urma corelării, agenţia a anunţat o serie de măsuri de revizuire a rating-urilor unora dintre emitenţii suverani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite