Loteria Bonurilor Fiscale. Cum controlează şi validează ANAF, în două luni, miile de bonuri câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la Loteria Bonurilor Fiscale, extragerea din 13 aprilie FOTO Eduard Enea
Imagine de la Loteria Bonurilor Fiscale, extragerea din 13 aprilie FOTO Eduard Enea

Pentru a acorda premiile revendicate după Loteria Bonurilor Fiscale - extragerea din 13 aprilie, inspectorii fiscali trebuie să controleze, în 60 de zile, atât autenticitatea celor peste 9.000 de bonuri depuse de câştigători, cât şi corectitudinea firmelor care le-au emis

Verificarea şi validarea bonurilor câştigătoare, depuse de cei care revendică premiul Loteriei Bonurilor Fiscale, presupune proceduri care i-ar putea copleşi pe inspectorii Antifraudă.

Ei vor avea de controlat peste 9.000 de bonuri caştigătoare la Loteria Bonurilor Fiscale, din punctul de vedere al datelor înscrise pe acestea, dar şi miile de firme emitente. Totul, în doar 60 de zile.

„Se depun bonurile fiscale, se analizează dacă aceste bonuri sunt într-adevăr emise de aparate de marcat înregistrate fiscal şi se validează bonul. ANAF trimite oamenii în teritoriu să verifice casă de marcat cu casă de marcat, depinde foarte mult şi de numărul de bonuri“, a explicat recent Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Loteria Bonurilor Fiscale. Teodorovici vrea alte proceduri

Admiţând că este „prea complicat“ pentru inspectorii Antifraudă să verifice un număr atât de mare de bonuri şi firme, într-un timp atât de scurt, ministrul Finanţelor, Eugenm Teodorovici, a anunţat că va cere să se schimbe procedurile pentru Loteria Bonurilor Fiscale.

„Într-adevăr, nu e productiv să trimitem echipe de control formate din patru oameni, pentru a verifica bonuri de 2-3 lei. O variantă ar fi să verificăm pe eşantioane, nu chiar 100%, discuţiile sunt în derulare, sunt convins că vom găsi o soluţie, pentru că e dificil, dacă nu chiar imposibil, să faci toate aceste verificări într-un timp atât de scurt“, a declarat Eugen Teodorovici, pentru „Adevărul“.

Loteria Bonurilor Fiscale. Ce trebuie să verifice ANAF

La nivelul bonului fiscal, pentru a fi validat, bonul trebuie să conţină mai multe date, între care numele, adresa şi Codul de Identificare Fiscală (CIF) ale emitentului, ca şi locaţia unde este amplasată casa de marcat.

După ce au observat toate aceste date (la sediul ANAF, să zicem), inspectorii vor ieşi în teren şi vor verifica, la firma emitentă, dacă bonul a fost emis în condiţii legale, dar şi dacă acea casă de marcat a funcţionat legal.

Loteria Bonurilor Fiscale. Modelul 6/49, bun şi pentru Loteria Fiscală

„La un fond de premiere fix, este clar că dacă sunt mulţi câştigători la Loteria Bonurilor Fiscale, atunci câştigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig la Loteria Bonurilor. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. Astăzi, din păcate, sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim un milion de lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic“, a spus Teodorovici.

„Cealaltă idee a loteriei este să mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele şi fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite