Les Echos: Băncile vor da afară 50.000 de mii de angajaţi din Europa. Unele dintre ele sunt prezente şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de şase luni, marile bănci şi-au înmulţit anunţurile privind reducerea locurilor de muncă . Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol datorită dobânzilor foarte scăzute, încetinirii economice europene şi tranziţiei tehnologice la care asistăm.

Ultimul episod este cel în care HSBC ar avea în vedere eliminarea a 10.000 de locuri de muncă suplimentare, pe lângă cele 4.700 anunţate în august de Noel Quinn, noul CEO.

Potrivit Les Echos, în total, din anunţurile oficiale şi din zvonurile din piaţă, până la 50.000 de locuri de muncă bancare ar fi acum în pericol în Europa. La sfârşitul anului 2018, băncile din cele 28 de ţări ale Uniunii aveau aproape 2,7 milioane de angajaţi, potrivit Federaţiei Europene a Băncilor (EBF), adică cu aproape 600.000 de persoane mai puţine decât în 2008.

"Un număr mare de bănci au planuri strategice care se derulează până în 2020. Dar veniturile lor sunt sub aşteptări, iar acum anunţă corecţii de personal care să ducă la tăierea costurilor", spune Jon Peace, de la Credit Suisse. De fapt, unele obiective prevăzute pentru 2020 nu mai sunt realiste şi trebuie corectate. Aşa au făcut Societe Generale şi BNP Paribas, care au redus ţintele încă din februarie. În august, a fost rândul UniCredit să avertizeze că nu îşi va atinge ţintele pentru 2019, în ton cu cei de la Commerzbank, care a avertizat că profitul anual preconizat va fi dificil de obţinut.

După HSBC, cea mai spectaculoasă mişcare vine din Germania. Deutsche Bank a dat startul unei restructurări masive de 18.000 de locuri de muncă. Instituţia, care la un moment dat se visa un Goldman Sachs european, va amputa divizia de trading dar şi o parte din cea de retail din Germania.

Commerzbank, Barclays, spaniolii de la Caixa şi Santander au făcut anunţuri similare. Încă neconfirmat oficial, UniCredit ar putea şi ea să aplice o reducere de 10.000 de poziţii, potrivit Bloomberg. "Dacă trebuie să existe o ajustare a forţei de muncă, vom discuta despre ea în decembrie", a declarat CEO-ul Jean-Pierre Mustier.

Nici băncile franceze nu sunt cruţate. În aprilie, Societe Generale a anunţat tăierea a 1.600 de locuri de muncă, jumătate din ele în Franţa. La BNP Paribas, alte 500 de posturi vor fi reduse în Franţa în termen de trei ani, în timp ce în Belgia vor fi tăiate 2.200 de joburi iar în Italia se va aplica un plan de pensionare anticipată pentru 1.500 de persoane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite