La Famiglia: 40% dintre angajaţii Tarom sunt rude între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarom s-a aflat în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri privind managementul privat, din cauza certurilor dintre conducerea executivă şi Consiliul de Administraţie, susţinut de acţionari
Tarom s-a aflat în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri privind managementul privat, din cauza certurilor dintre conducerea executivă şi Consiliul de Administraţie, susţinut de acţionari

Patru angajaţi din zece de la compania aeriană Tarom sunt rude între ei, a descoperit noul Consiliu de Administraţie al companiei de stat, potrivit StirileProtv.ro. Sindicatele susţin, însă, că şefii companiei de stat încearcă să dea vina pe ei pentru că Tarom este şi în acest an pe pierderi.

Consiliul de Administraţie a companiei a cerut angajaţilor să declare pe proprie răspundere dacă au rude în companie, dar numai 30% au făcut acest lucru. Aşa că şefii Tarom au decis efectuarea de cercetări suplimentare.

„Vorbim de soţ, soţie, cumnat, veri, unchi, procentul s-ar ridica la 35-40%. Avem un caz în care trei lucrează într-o direcţie, unul în alta şi alţi doi în altă direcţie. Trebuie văzut dacă aceste rude se află într-o contrarietate de interese pe procesul decizional“, a declarat Tiberiu Ticlea, director administrativ al Tarom, potrivit sursei citate. Conducerea Tarom vrea sa verifice acum daca rudele au competentele necesare.

Tarom are în prezent 2.000 de angajaţi. Personalul ar fi suficient pentru deservirea a 60 de aeronave, dar compania are doar 23 de avioane, iar noua conducere se gândeşte să disponibilizeze jumătate din angajaţi.

În schimb, sindicaliştii acuză conducerea Tarom că încearcă să arunce vina  rezultatelor proaste pe umerii angajaţilor.

Tarom s-a aflat în ultimii ani în mijlocul unor scandaluri continue legate de managementul companiei, directorul general Christian Heinzmann fiind în conflict cu Consiliul de Administraţie. Ulterior, schimbările succesive ale componenţei Guvernului au dus şi la schimbarea miniştrilor Transporturilor, ajungându-se şi la schimbări în Consiliul de Administraţie.

„Viesparul Tarom“

Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri şi IMM, declara în anul 2013 că „Tarom este o bombă cu ceas“. El a fost într-o scurtă perioadă de timp membru al CA Tarom. „Bătălia pentru îmbunătăţirea performanţelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp după introducerea managementului privat. Lupta este dusă de o parte a managementului privat neexecutiv, pe mână cu acţionarul, de a lua locul managementului privat executiv direct ori prin cunoscuţi“, scria atunci Isar pe blog.

Tarom a avut în anul 2013 o pierdere de 130 de milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,085 miliarde de lei, în vreme ce anul trecut a consemnat pierderi de 110 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,138 miliarde de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite