Aeroportul Internaţional Baia Mare ar putea avea din nou curse externe. Lucrările de extindere ce vor permite asta încep în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul international Baia Mare  Foto: Angela Sabau
Aeroportul international Baia Mare  Foto: Angela Sabau

Aeroportul Intenaţional Baia Mare ar putea avea în curând curse externe. Administraţia se luptă, în prezent, să extindă pista, pentru a putea permite aeronavelor de tonaj mediu să aterizeze şi să decoleze de aici. În prezent, Tarom este singura companie care operează aici.

Aeroportul Internaţional Baia Mare este, cel puţin deocamdată, internaţional doar cu numele, deoarece de aici pleacă doar o cursă pe zi, spre Bucureşti, Tarom fiind singurul operator care are activitate aici. Asta, însă, s-ar putea schimba, după cu spune directorul Aeroportului, Dorin Buda. Potrivit ultimelor discuţii, se încearcă găsirea unor operatori care să asigure curse externe spre Paris, Londra, Madrid şi Roma. Directorul aerogării a arătat că s-a depus o cerere de finanţare pentru prelungirea pistei, dar şi creşterea lăţimii şi a durităţii acesteia. ”Vrem să prelungim pista de la 1790 de metri la 2150, să-i creştem lăţimea şi duritatea, pentru a putea opera companiile low cost şi cele care fac transport cargo. Ele operează cu avioane mediu-curier, care au 70 de tone, iar ca lungime şi ca şi duritate a pistei, noi nu ne încadrăm”, a precizat el. ”Interesul nostru e să opereze anumite curse externe şi inclusiv transport cargo de pe aeroportul internaţional Baia Mare, dar condiţia este să finalizăm lucrările”, a mai arătat directorul Dorin  Buda.

Potrivit lui, licitaţia pentru lucrări va avea loc în 31 august. ”Noi, în paralel, am depus şi cererea de finanţare din fonduri europene nerambursabile. Din studiul de fezabilitate, ca o valoare orientativă, e vorba de 15 milioane de euro, fără TVA. Din fondurile acestea, 85 % sunt fonduri europene nerambursabile, 13 % e cofinanţarea Guvernului şi 2 % e partea de cofinanţare a Consiliului Judeţean”, a mai declarat Dorin Buda.

Aeroportul Baia Mare a devenit internaţional în 2007, însă cursele externe au existat doar pentru o perioadă limitată de timp şi au fost operate de Austrian Airlines şi Blue Air. Anul trecut, aeroportul din Baia Mare a avut 22.000 e pasageri, fiind vorba de o singură cursă pe zi, care decolează dimineaţa spre Bucureşti şi aterizează seara, cinci zile pe săptămână. 

Mai puteti citi:

Încă 25 de microbuze şcolare pentru elevii din Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite