Italia, eforturi pentru salvarea monedei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără un efort comun al statelor din zona euro, tot mai mulţi investitori străini ar putea părăsi Europa, pe fondul instabilităţii economice din spaţiul comunitar. Pentru a preveni prăbuşirea euro, autorităţile italiene vor diminua efortul bugetar pentru cel puţin trei ani.

Guvernul de la Roma a aprobat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare în valoare de 24 de miliarde de euro, ca parte a efortului comun al statelor din zona euro pentru protejarea monedei unice.

Mai citeşte şi:

Laureat Nobel în economie: "Europa nu are cum să ajute ţările cu probleme grave"

Mai mult, măsura se doreşte a fi una menită să îi liniştească pe investitotii care devin tot mai reticenţi în legătură cu stabilitatea euro, iar principalele direcţii de acţiune vor fi reprezentate de îngheţarea salariilor din sectorul bugetar pe trei ani, dar şi de o luptă mult mai dură împotriva evaziunii fiscale, potrivit unor surse guvernamentale din Italia. Impactul urmărit de guvernanţii italieni, la nivel naţional, este reprezentat de atingerea unui deficit de 3% din PIB în 2012.

Trebuie susţinut efortul comun

„Decizia guvernului de la Roma este una bună şi reprezintă un pas încurajator în vederea redresării economice atât a ţării, cât şi ca parte integrantă a efortului comun de la nivelul UE. De asemenea, noile politici fiscal ar trebui să reprezinte bazele unui management fiscal mai eficient în viitor atât la nivelul fiecărui stat UE, cât şi în ceea ce priveşte întreaga comunitate", a comentat Raj Badiani, economist la Global Insight Inc din Londra, anunţul oficialilor italieni.

Acestei opinii îi subscribe şi Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei, care, într-o vizită efectuată recent la Washington, a afirmat că măsurile luate de ţara sa ar trebui să fie un semn că „fiecare membru al Uniunii Europene trebuie să contribuie concret la redresarea economică a Europei".

Datoria externă, în creştere

Totuşi, pachetul de măsuri anunţate de guvernul de la Roma este unul cu impact social mai puţin dur, comparativ cu cele aplicate în alte state partenere din UE, deoarece ajustarea fiscală necesară în Italia pentru a stabiliza PIB-ul este mai mică, potrivit lui Giada Giani, economist la Citigroup Londra.

Prin măsurile anunţate, Italia se alătură Spaniei, al cărei guvern a anunţat la 12 mai cea mai mare reducere a cheltuieilor bugetare din ultimii 30 de ani şi reducerea cu 5% a salariilor bugetarilor, pentru a corecta un deficit de 11,2% din PIB, şi Portugaliei, care a procedat la o majorare temporară a impozitului pe venit, pe fondul unui deficit de 9,4%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite