INFOGRAFIE Autostrada Transilvania, 12 ani de risipă bugetară. Ce au făcut miniştrii Transporturilor în aceşti ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul a cheltuit aproape şapte miliarde de lei pentru un sfert din autostrada Braşov-Borş (118 kilometri din cei 415 proiectaţi), a cărei construcţie a început la 16 iunie 2004 şi trebuia încheiată la aceeaşi dată din 2013.

În urmă cu 12 ani, mai exact la jumătatea lunii iunie 2004, excavatoarele companiei americane Bechtel desprindeau primele cupe de ţărână din pământul ţării, începând astfel construcţia a ceea ce trebuia să fie mândria infrastructurii rutiere româneşti: Autostrada Transilvania.

Potrivit proiectului iniţial, cei 415 kilometri de autostradă de la Braşov la Vama Borş ar trebui să fie gata construiţi până în iunie 2013, cu o cheltuială de 2,2-2,5 miliarde de euro (echivalentul a cel mult 6,3 miliarde de lei, la cursul de atunci).

Iată, însă, că acum – după 12 ani de la demararea lucrărilor şi mai mult de trei ani de la expirarea termenului de execuţie – nu putem decât să consemnăm că statul a cheltuit întreaga sumă şi din Autostrada Transilvania este gata doar un sfert.

În plus, cheltuiala se dovedeşte a fi deocamdată inutilă, pentru că singurul tronson circulabil (54 de kilometri) începe pe un deal de lângă Câmpia Turzii şi se opreşte pe un câmp din vestul municipiului Cluj-Napoca, iar tronsonul de 64 de kilometri de la Suplacu de Barcău la Borş, aflat într-un stadiu relativ avansat, este încă în execuţie.

Banii statului, pe apa sâmbetei

În fiecare an din cei 12 parcurşi până acum, statul a alocat sume considerabile, din buget sau din credite externe, pentru proiectul Autostrăzii Transilvania: între 322 şi 706 milioane de lei pe an în primii trei ani, apoi peste un miliard de lei pe an în perioada 2008-2009, după care sumele au început să scadă.

În 2012 însă, statul a recunoscut o restanţă către Bechtel, apoi, în 2013, a şi plătit 37,2 milioane de euro pentru „stingerea obligaţiilor reciproce“, în momentul rezilierii contractului cu Bechtel.

Mai târziu, în 2015, statul a mai alocat o ultimă tranşă de 701 milioane de lei pentru contractul de execuţie a tronsonului de autostradă cuprins între Borş şi Suplacu de Barcău (adică pentru restul nefăcut de Bechtel, la plecare).

Consorţiul de firme câştigătoare este compus din Corsan SA - Corvian Construccion SA, SC Consinit SRL, SC Road Consulting & Design Solution SRL şi SC Via Design SRL.

În fine, pentru acest an sunt alocate alte 574 de milioane de lei, în special pentru câteva loturi desfăşurate pe tronsonul Târgu Mureş / Câmpia Turzii (56,5 kilometri) din Autostrada Transilvania.

Bechtel tabel

Chiar zilele acestea ar trebui să pornească primele excavări pe lotul Ogra-Ungheni, ordinul de începere fiind dat de CNADNR la începutul lunii iunie.

S-au cheltuit, aşadar, aproape şapte miliarde de lei în total pentru cei 118 kilometri viabili (54 în circulaţie şi 64 într-un stadiu avansat de execuţie), ceea ce înseamnă aproximativ 52 de milioane de lei pe kilometru.

Adică mai mult de 12 milioane de euro pe kilometru, statistic vorbind, sumă care ar putea sta foarte sus în topurile mondiale ale costurilor de construcţie la autostrăzi.

Suma totală, total necunoscută

Cea mai mare necunoscută a acestui megaproiect este însăşi valoarea lui reală.

Dacă la început se estima că cei 415 kilometri vor putea fi construiţi cu doar 2,2 miliarde de euro, în condiţiile în care viitoarea autostradă străbate zone geografice cu un relief dintre cele mai dificile, e clar că nici măcar iniţiatorii nu ştiau la ce fel de jug înhamă bugetul ţării.

Ulterior, suma totală estimată neoficial a urcat la cinci miliarde de euro, din care – spre norocul nostru – s-au cheltuit „doar“ 1,5 miliarde de euro.

Bechtel infogf
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite